Eclipsă de Lună prin penumbră - 28 noiembrie 2012

O eclipsă de Luna foarte puțin spectaculoasă (aproape imposibil de văzut) se va produce în seara de 28 noiembrie a acestui an.

 

Luna nu va intra în umbra Pământului, nici măcar parțial, ci nu mai în penumbra acestuia (și nici măcar total). Și cum penumbra este foarte transparentă, discul selenar nu se va înroși, îngălbeni ci va scădea foarte puțin în luminozitate. Chiar dacă va scădea în luminozitate, pentru că va fi foarte aproape de orizont, va fi oricum mai slabă ca strălucire (așa cum este mereu când se află la răsărit sau apus). Atenție: nu confundați culoarea roșiatică a Lunii cu penumbra terestră!

 

Fenomenul nu poate fi observat în întregime din țara noastră pentru că Luna răsare în momentul maximului eclipsei. Cel puțin 30 de minute va fi foarte aproape de orizont și nu va putea fi văzut din locurile fără un orizont estic liber (cazul orașelor mari).

Fază a eclipsei Ora (TLR)
Începutul eclipsei 14:14
Maximul eclipsei 16:33
Răsăritul Lunii

16:38 București
16:38 Centrul tării
16:32 Nordul țării
16:46 Sudul țării
16:25 Estul tării
16:56 Vestul tării

Sfârșitul eclipsei 18:51

Luna răsare mai devreme în estul tării, de unde se va putea vedea maximul, când strălucirea Lunii Pline ar trebui să fie mai mică decât în mod normal sau după eclipsă.


Cerul în timpul eclipsei

În stânga jos față de Lună, foarte aproape, la numai 3,5°, se află planeta Jupiter. Sub Lună găsim steaua Aldebaran din Taurus și gruparea de stele Hyade.


Cerul din timpul eclipsei

 

Următoarea eclipsă de Lună se va produce pe 25 aprilie 2013 și va fi parțială.