Calendar astronomic - septembrie 2018

În latină "septem" înseamnă "şapte". Luna septembrie era a şaptea lună a anului în calendarul roman, până în 153 î.e.n..

În tradiția noastră populară, luna septembrie se numește Răpciune.

Soarele

Momentele de răsărit și apus ale Soarelui sunt calculate cu o precizie de un minut. Din cauza condițiilor atmosferice (presiunea atmosferică, umiditatea, etc.), momentele observate pot fi diferite.

Data
Răsăritul și apusul Soarelui în septembrie 2018
 
București
Centrul țării Sudul tării Nordul țării Estul țării Vestul țării
1 sept
Răsărit 06:38 06:41 06:44 06:39 06:28 06:58
Apus 19:56 20:03 20:00 20:05 19:51 20:20
10 sept
Răsărit 06:49 06:52 06:54 06:51 06:39 07:09
Apus 19:40 19:46 19:44 19:47 19:34 20:03
20 sept
Răsărit 07:01 07:05 07:05 07:04 06:52 07:22
Apus 19:21 19:26 19:25 19:26 19:14 19:43

În calculele de mai sus s-au folosit ca loc de observație următoarele coordonate geografice:

  • București - 44,4° latitudine nordică, 26,1° longitudine estică;
  • centrul țării - 46° latitudine nordică, 25° longitudine estică;
  • sudul țării - 43,63° latitudine nordică, 25° longitudine estică;
  • nordul țării - 47,63° latitudine nordică, 25° longitudine estică;
  • estul țării - 46° latitudine nordică, 28,15° longitudine estică;
  • vestul țării - 46° latitudine nordică, 20,75° longitudine estică.

Calculați când răsare Soarele în orașul vostru.

 

Data
Durata nopții în luna septembrie 2018
București
Centrul țării Sudul tării Nordul țării Estul țării Vestul țării
1 sept
10h46m
10h42m
10h42m
10h37m
10h42m
10h42m
10 sept
11h13m
11h10m
11h14m
11h07m
11h10m
11h10m
20 sept
11h43m
11h42m
11h43m
11h41m
11h42m
11h42m

Pe 23 septembrie se va produce echinocțiul de toamnă, când Soarele se va afla pe ecuatorul ceresc. Ziua va fi aproximativ egală cu noaptea de pe 26 septembrie. În emisfera nordică durata zilei scade iar în cea sudică crește. Mai multe despre echinocțiul de toamnă.

Aparent, Soarele se va afla în constelația Leo și va intra în Virgo pe 17 septembrie.


Poziția aparentă a Soarelui în luna septembrie 2018

Văzut de pe Soare, planeta Pământ se va afla în constelația Aquarius, nu departe de planetele Marte și Venus. Terra va traversa constelația Aquarius și va ajunge în Pisces pe data de 16 septembrie.

Luna

În prima zi din luna septembrie, Luna se va afla în constelația Cetus și o vom putea vedea după miezul nopții. Faza Lunii este în descreștere și se vede 60% din suprafață iluminată în această seară.

Pe data de 3 septembrie, se produce faza de Ultimul Pătrar, la ora 5:37 și vom putea vedea jumătatea stângă din discul lunar. Luna se va afla în constelația Taurus și va fi în apropierea a două roiuri stelare care se pot vedea cu ochiul liber. Deasupra Lunii se află stelele din roiul Pleiade, un ghem mic de steluțe, iar în stânga Lunii lângă cea mai strălucitoare stea din această constelație, Aldebaran se pot vedea stelele din roiul Hyade.

De astăzi, Luna se va vedea în a doua jumătate a nopții.

Pe data de 3 septembrie, Luna se va afla foarte aproape de steaua Aldebaran și se va afla lângă stelele din roiul Hyade. Pleiadele se pot observa în dreapta sus față de Lună.

În următoarele două zile, Luna va trece prin contelația Orion și Gemini, prin zone mai puțin strălucitoare.

Fazele Lunii în septembrie 2018
Fazele Lunii în septembrie 2018

Pe data de 6 septembrie, Luna se va afla în constelația Gemini, iar deasupra ei se văd cele mai strălucitoare două stele din această constelație, Castor și Pollux.

O zi mai târziu, Luna se va afla în constelația Cancer foarte aproape de un alt roi stelar. La 5 dimineața uitați-vă înspre este și căutați secera subțire a Lunii. Cu un binoclu, priviți deasupra Lunii și veți vedea roiul stelar Preasepele.

Pe 8 septembrie, Luna se va afla Leo. Se va putea vedea înainte de răsăritul Soarelui pentru foarte puțin timp. Sub Lună, se va afla planeta Mercur. Fiind crepuscul, trebuie să le căutați pe amândouă cu ajutorul unui binoclu.

Luna Nouă se produce pe data de 9 septembrie la ora 21:09. Luna va trece prin fața Soarelui și nu se va putea observa din cauza luminii. O zi mai târziu, se va observa imediat după apusul Soarelui pentru foarte puțin timp, este greu să o observați.

Pe data de 11 septembrie, după apusul Soarelui în aceași direcție, se poate observa secera Lunii în creștere în constelația Virgo. În aceași zonă, în partea stângă a secerii, se poate vedea un punct strălucitor. Acel astru este planeta Venus, cea mai apropiată planetă de noi și aceași mărime ca a Terrei. Printr-un instrument astronomic, se poate observa faza planetei. Veți vedea Secera Lunii și secera planetei Venus în aceași zi.

O zi mai târziu, planeta Venus se va vedea sub Lună, iar în strânga Lunii la o depărtare mai mare, se poate observa planeta Jupiter. Nu este la fel de strălucitoare ca și Venus, dar ușor de recunoscut ieșind în evidență.

Pe data de 13 septembrie, Luna se va afla în constelația Libra și foarte aproape de seceră în partea stângă este și Jupiter. Pe data  de 14, planeta se va vedea în dreapta Lunii.

Până pe data de 17 septembrie, Luna va tece prin constelațiile Scorpius și Ophiucus prin zone mai puțin strălucitoare. În seara aceasta, se va produce faza de Primul Pătrar la ora 2:15. Se va putea observa jumătatea dreapta a suprafeței lunare. Perioada aceasta este favorabilă pentru observarea satelitului. Vă așteptăm la Observatorul Astronomic să observați mările lunare, craterele, munții și relieful lunar.

O zi mai târziu, Luna se va afla în apropierea a două planete. Saturn rămâne în urmă și se va vedea în dreapta Lunii, iar în stânga se va vedea un astru foarte strălucitor roșiatic, planeta Marte. Marte se află la o apropiere foarte mare de Pământ, iar cu un instrument astronomic puteți observa detalii de pe discul planetei.

Pe data de 19 septembrie, Marte se va afla sub discul Lunii în partea stângă. Deasupra Lunii se mai pot vedea cele mai strălucitoare două stele una sub cealaltă din constelația Capricornus.  Ambele stele sunt binare. Algedi (alfa), cea de sus, i se poate vedea cu ochiul liber companionul. Cele două formează coarnele Capricornului din desenul artistic al constelației.

În următoarele zile, puteți observa cum faza Lunii crește și se va vedea din ce în ce mai târziu. Până pe data de 23 septembrie, Luna traversează constelațiile Capricornus și Aquarius, ajungând în apropierea planetei Neptun pe data de 23. Neptun se va afla deasupra Lunii dar nu se poate observa cu ochiul liber. Aveți nevoie de un instrument astronomic și de o hartă pentru precizie. De preferat, este să căutați această planeta când Luna nu este în apropiere, deoarece este foarte luminoasă.

Pe data de 25 septembrie, se produce faza de Lună Plină la ora 5:52. Luna se va afla la 180º față de Soare, iar suprafața lunară va fi complet iluminată. După apusul Soarelui, Luna va răsări de la est și va rămâne vizibilă pe tot parcursul nopții. Luna se va vedea în prima jumătate a nopții în următoarea perioadă.

Pe data de 26 si 27 septembrie, Luna se va afla în constelația Pisces. În aceste zile se va afla în apropierea planetei Uranus. Din păcate, această planetă nu se vede cu ochiul liber datorită străucirii slabe. Aveți nevoie de un instrument astronomic pentru a o putea identifica.

Pe data de 29 septembrie, Luna traversează constelația Cetus și ajunge pe data de 30 septembrie în Taurus unde se întâlnește cu două roiuri stelare deschise vizibile cu ochiul liber.  În seara de 30 septembrie, Luna răsare în jurul orei 23. Luna va fi înconjurată de stelele roiului Hyade, iar deasupra Lunii o să vedeți un ghem mic de steluțe, stele care fac parte din roiul Pleiade. În stânga Lunii se va afla și cea mai strălucitoare stea din această constelație, Aldebaran.

 

Mai multe despre fazele Lunii aici. Calculați când răsare Luna. Calculați când se apropie Luna de Terra.


Mersul planetelor în septembrie 2018

Seara se văd patru planete, dar una din ele (Venus) va dispărea în razele Soarelui spre sfârșitul lui septembrie.

Când se văd planetele (la mijlocul lunii septembrie 2018)
Seara
Miezul nopții
Dimineața
Venus, Jupiter (înspre sud-vest) Saturn, Marte (înspre sud-vest) Uranus (înspre vest)
Saturn (înspre sud) Neptun (înspre sud-est)  
Marte (înspre sud-est) Uranus (înspre est)  

Venus rămâne pe cer în luna septembrie însă se apropie din ce în ce mai mult de Soare și coboară pe cer. Se vede ca un astru foarte strălucitor, înspre orizontul de apus.

În fiecare zi, dacă priviți înspre vest, la aceeași ori, ora 20, veți vedea cum Venus se află din ce în ce mai aproape de orizont. Planeta trece prin schimbări dramatice pe măsură ce se apropie de Soare: strălucirea cerește, faza scade și diametrul aparent crește. Este o perioadă bună pentru privitul planetei prin telescop.

La sfârșitul lunii va apune la numai 45 de minute după Soare, așa că fiți atenți la apus.

O planetă situată pe cer aproape de Venus este Jupiter. Este mai puțin strălucitoare decât Venus, dar al doilea astru ca strălucire din acea zonă de cer și rămâne vizibil încă o oră după ce apune Venus. O puteți vedea ca o stea strălucitoare care nu pâlpâie, înspre sud-vest, la o oră după apusul Soarelui (în jurul orei 20:30). Nu se va afla foarte sus față de orizont.

Septembrie este ultima lună din acest an când Jupiter se mai vede seara, așa că vă așteptăm la observator.

Luna va trece prin preajma planetei în serile de 13 și 14 septembrie.

A treia planetă vizibilă seara este Saturn. Se află înspre sud între orele 20-21, vizibilă ca cel mai strălucitor astru din zonă, destul de aproape de orizont dar nu la fel de jos ca Jupiter. Diferența dinre stele și planete este că stelele pâlpâie. Planeta rămâne pe cer până la miezul nopții, dar căutați-o mai devreme.

Luna trece prin zonă în serile de 16, 17 și 18. În seara de 17, Luna se va afla foarte aproape de planetă.

Sperăm că nu v-ați plictisit de planete pentru că se mai vede încă una: Marte. Acesta este ușor de găsit pentru că este foate strălucitor. Se vede ca o stea strălucitoare înspre sud, după ora 21, așa că nu aveți cu ce să o confundați.

Este portocalie, nu roșie, și scade ca strălucire destul de mult până în octombrie. Chiar și așa, va rămâne un astru foarte strălucitor.

O găsiți cel mai sus pe cer, înspre sud, în jurul orei 22, așa că puteți privi în jurul acelei ore înspre sud, nu foarte sus pe cer, căutând un astru foarte strălucitor.

Marte încă se vede bine prin telescop, vă așteptăm la observator.

Luna trece prin zonă în serile de 19 și 20 septembrie.

Cei ce doresc să observe planetele prin telescoape (și nu știu cam ce ar putea vedea) pot folosi imaginea de mai jos. Sunt trecute planetele vizibile prin telescoape și diametrul lor aparent (la scară). Dacă există, este trecută și faza planetelor.

Așa arată planetele văzute printr-un telescop la putere medie (100-150x) în luna septembrie 2016
Așa arată planetele văzute printr-un telescop la putere medie (100-150x) în luna septembrie 2017

Diametrul aparent al lui Venus aproape se dublează, iar faza scade. Marte este din ce în ce mai mic, dar îndeajuns de mare ca să se poată vedea detalii pe suprafață.

Sistemul solar în luna septembrie 2018

Poziția planetelor în luna septembrie 2018
Poziția planetelor în luna septembrie 2018

Pe 2 septembrie planeta Mercur se va afla la cea mai mică depărtare de Soare (la periheliu), la o distanță de 46 milioane de km.

Pe 5 septembrie planeta Venus se va afla la cea mai mare depărtare de Soare (la afeliu), la o distanță de 108,9 milioane de km.

Pe 7 septembrie planeta Neptun se află la „opoziție” și se află la cea mai mică depărtare de Terra (la 4,3 miliarde de km).

Pe 16 septembrie planeta Marte se va afla la cea mai mică depărtare de Soare (la periheliu), la o distanță de 206,6 milioane de km.

Pe 21 septembrie planeta Mercur se află în „conjuncție superioară” cu Soarele, adică în dreptul Soarelui. Pe 28 se va afla la la cea mai mare distanță de Terra (la apogeu), la 211 milioane km depărtare.

 

Constelații vizibile pe cerul de seară


Cerul lunii septembrie 2018. Varianta pdf.

În această perioadă se pot observa câteva stele strălucitoare, aflate la orizont în jurul orei 23-00. Pentru a le putea găsi trebuie să aveți orizontul liber, ceea ce puteți găsi într-un parc sau pe câmp.

Prima stea care trebuie observată este Antares din constelația Scorpius, pentru că aceasta apune în jurul orei 22. Priviți înspre sud-vest. Chiar deasupra liniei orizontului se află o stea mai strălucitoare, de culoare galben-portocaliu. Este Antares, o stea gigantă rosie, aflată pe moarte, situată la 604 ani lumină depărtare. Diametrul său este imens, de 800 de ori mai mare decât al Soarelui. Pentru că este imensă, Antares este mai rece decât Soarele având „numai” 3500 grade la suprafață.

Urmatoarea stea se află înspre vest. Tot aproape de orizont o veți vedea pe Arcturus din constelația Bootes (Boarul). Arcturus se află mult mai aproape decât Antares, la numai 37 de ani lumină departare. Este a treia stea ca strălucire de pe cer și este de 25 de ori mai mare decât Soarele.

Mergând înspre nord, dăm de Capella, o altă stea strălucitoare. Lumina emisă de Capella face 42 de ani până ajunge la Terra. Când priviți această stea imaginați-vă că acolo se află de fapt două stele foarte apropiate una de alta, care se rotesc în jurul centrului comun de masă. Fiecare dintre aceste două stele sunt duble la rândul lor, așa că steaua este de fapt cvadruplă.

Ultima stea strălucitoare aflată la orizont este Fomalhaut din constelația Piscis Austrinus (Peștele Austral), ce se afla înspre sud. Fomalhaut se află la 25 de ani lumină depărtare, lumina care vă intra în ochi fiind emisă de stea când pe Terra era anul 1985. Este o stea de două ori mai mare decât Soarele care are în jurul ei un disc de praf și o planetă. Astfel Fomalhaut este una dintre cele mai apropiate stele cu planete de Soare.  Vazută din România steaua nu se urcă mult deasupra orizontului, dar, dacă am privi cerul din emisfera sudică, din orașele Brisbane, Johannesburg sau din Insula Paștelui steaua s-ar afla deasupra capului.

Învață constelaţiile.


Fenomenele lunii septembrie

 

Tot în această lună

Autori:

  • Soarele, Luna - Elisabeta Petrescu
  • Planetele, aspectul cerului - Adrian Șonka

 

03-Sep-2018 16:13