Calendar astronomic - octombrie 2018

Numele lunii octombrie vine de la latinescul "octo" ce înseamnă opt. Acesta era a opta luna din calendarul roman pe vremea când nu existau lunile ianuarie şi februarie. Octombrie este una dintre cele şapte luni ce au 31 de zile.

În tradiția noastră populară, luna octombrie se numește „Brumărel”.

Soarele

Momentele de răsărit și apus ale Soarelui sunt calculate cu o precizie de un minut. Din cauza condițiilor atmosferice (presiunea atmosferică, umiditatea, etc.), momentele observate pot fi diferite.

Data
Răsăritul și apusul Soarelui în octombrie 2018
 
București
Centrul țării Sudul tării Nordul țării Estul țării Vestul țări
1 oct
Răsărit 07:14 07:19 07:18 07:19 07:06 07:36
Apus 19:01 19:04 19:05 19:04 18:52 19:22
10 oct
Răsărit 07:25 07:30 07:29 07:32 07:18 07:48
Apus 18:44 18:47 18:48 18:46 18:35 19:05
20 oct
Răsărit 07:37 07:44 07:42 07:46 07:31 08:01
Apus 18:27 18:29 18:31 18:27 18:17 18:46

 

În calculele de mai sus s-au folosit ca loc de observație următoarele coordonate geografice:

  • București - 44,4° latitudine nordică, 26,1° longitudine estică;
  • centrul țării - 46° latitudine nordică, 25° longitudine estică;
  • sudul țării - 43,63° latitudine nordică, 25° longitudine estică;
  • nordul țării - 47,63° latitudine nordică, 25° longitudine estică;
  • estul țării - 46° latitudine nordică, 28,15° longitudine estică;
  • vestul țării - 46° latitudine nordică, 20,75° longitudine estică.

Calculați când răsare Soarele în orașul vostru.

 

Data
Durata nopții în luna octombrie 2018
București
Centrul țării Sudul tării Nordul țării Estul țării Vestul țării
1 oct
12h16m
12h17m
12h16m
12h19m
12h17m
12h18m
10 oct
12h44m
12h46m
12h42m
12h49m
12h46m
12h46m
20 oct
13h13m
13h18m
13h11m
13h23m
13h18m
13h18m

În noaptea de 24 spre 25 octombrie (sâmbătă spre duminică) ceasurile se vor da înapoi cu o oră, România trecând la timpul legal Român (TLR). Mai multe despre ora de vară.

Aparent, Soarele va începe luna în constelația Virgo. Între 15 și 20 octombrie, în imaginile luate de satelitul SOHO veți vedea sub Soare steaua Spica.

Va intra în constelația Libra pe 1 noiembrie. Traseul aparent al Soarelui printre stele se poate vedea pe harta de mai jos, unde este trecută poziția acestuia la ora 00, din cinci în cinci zile.

Poziția aparentă a Soarelui în luna octombrie 2018
Poziția aparentă a Soarelui în luna octombrie 2018

Văzut de pe Soare, Pământul se va afla în constelața Pisces. Pe 22 octombrie va intra în Aries.

 

Luna în octombrie 2018

În prima zi a lunii octombrie Luna va răsări în jurul orei 23 și se va afla în constelația Taurus. În dreapta Lunii se va afla cea mai strălucitoare stea din această constelație, Aldebaran (o gigantă roșie). În jurul stelei Aldebaran se află stelele din roiul stelar Hyade.

Pe data de 2 octombrie se produce faza de Ultimul Pătrar la ora 12:45. Faza Lunii va arăta jumătatea stângă luminată din suprafața discului selenar. De acum, Luna se va putea observa în a doua jumătate a nopții, iar faza este în descreștere.

Pe 3 octombrie Luna se va afla în constelația Gemini. Deasupra Lunii în partea stângă se pot observa două stele strălucitoare una sub cealaltă. Cele două stele sunt: Castor și Pollux.

Pe 4 octombrie veți putea observa un roi stelar deschis în apropierea Lunii. Pentru ca Luna se va afla foarte aproape de acest roi, nu se va vedea cu ochiul liber din afara orașului. Totuși, cu ajutorul unui binoclu, dacă vă uitați în partea stânga a secerii Lunii veți vedea zeci de stele în același loc. Acesta este roiul de stele Preasepele.

Două zile mai târziu, Luna se va afla în constelația Leo lângă cea mai aproapiată stea din această constelație, Regulus o gigantă albastră în dreapta Lunii.

Luna răsare din ce în ce mai târziu pe zi ce trece și o veți putea vedea înainte de răsăritul Soarelui ca o seceră subțire.

Pe data de 9 octombrie se va produce faza de Lună Nouă la ora 6:47. Pentru că Luna se va afla în apropierea Soarelui nu o veți putea observa și nici cu o zi înainte sau după producerea acestei faze.

Două zile mai târziu Luna se va afla aparent în apropierea celei mai mari planete din sistemul solar. Uitați-vă spre vest imediat după apusul Soarelui. În stânga jos a Lunii se va vedea un astru strălucitor, planeta Jupiter. Discul planetei se poate observa cu un binoclu.

 

Fazele Lunii în octombrie 2018
Fazele Lunii în octombrie 2018

 

Perioada aceasta, după faza de Lună Nouă până aproape de Lună Plină, este favorabilă pentru observarea reliefului lunar. Chiar dacă Luna Plină arată foarte frumos cu ochiul liber, este mult prea strălucitoare să ne uităm la ea prin instrumente. Luna trebuie să fie în fază pentru cele mai frumoase observații.

Pe 12 octombrie Luna se va afla în constelația Scorpius și se va vedea după apusul Soarelui spre orizont. Sub Lună se află Antares, o stea super gigantă roșie, iar Jupiter în dreapta jos a Lunii.

Două zile mai târziu Luna se va afla în apropierea planetei Saturn. Uitați-vă după apus în direcția sud-vest. În stânga Lunii se va vedea un astru mai strălucitor, aceea este planeta Saturn. Cu un instrument astronomic puteți sa vedeți discul și inelele planetei. Tot în această zonă se află și cel mai mare asteroid cunoscut, Vesta. Aveți nevoie de un instrument astronomic și de o hartă a cerului pentru a observa asteroidul, fiind la limita vizibilității. Pe data de 15 octombrie, planeta Saturn se va afla în dreapta Lunii.

Pe 16 octombrie se produce faza de Primul Pătrar la ora 21:02. În această seara se va vedea doar jumătatea dreaptă iluminată din relieful lunar, care va apune în jurul orei 23:30.

În următoarele două zile, Luna se va întâlni aparent cu planeta Marte în constelația Capricornus. Pe data de 17 octombrie puteți observa un astru roșiatic în partea stângă a lunii. Pe data de 18 octombrie, Marte se va afla foarte aproape de discul lunar în partea dreaptă. Deasupra Lunii (pe data de 17 octombrie) puteți observa ușor două stele una sub cealaltă. Acestea sunt cele mai strălucitoare stele din constelația Capricornus și ambele sunt stele duble.

Pe data de 20 octombrie Luna se va afla în Aquarius. În stânga sus față de Lună se află Neptun. O planetă care nu se poate observa cu ochiul liber. Aveți nevoie de un instrument astronomic și o hartă a cerului pentru a o putea identifica.

Până pe data de 24 octombrie Luna va traversa constelațiile Aquarius și Pisces, prin zone cu mai puține stele strălucitoare. În constelația Pisces, se va afla în apropierea planetei Uranus. Din păcate, este greu de observat inclusiv cu un instrument astronomic deoarece în seara aceasta se produce și faza de Lună Plină, care este foarte strălucitoare și va lumina toată zona din apropierea ei.

Două seri mai târziu Luna se va afla în Taurus lângă două roiuri stelare deschise. După apusul Soarelui, uitați-vă spre est. O să găsiți Luna. Mergeți cu privirea deasupra ei. Nu departe de discul ei veți observa un ghem de steluțe în același loc. Acela este roiul stelar Pleiade. În stânga Lunii se poate observa o stea roșiatică, Aldebaran, iar în jurul ei sunt stelele din roiul Hyade. Pentru o priveliște mai frumoasă a roiului folosiți un binoclu.

Pe data de 28 octombrie folosiți Luna să identificați cele mai frumoase constelații de iarnă. Sub Lună spre dreapta se vor afla stelele din constelația Orion, foarte strălucitoare și ușor de identificat. Puteți pleca de la steaua roșiatică Betelgeuse care se va afla sub Lună, sau mergeți cu privirea spre dreapta jos și veți da peste cele trei stele în linie, cunoscute ca fiind centura lui Orion. În stânga Lunii se află două stele strălucitoare care fac parte din constelația Gemini, Castor și Pollux.

Pe data de 31 octombrie se va produce din nou în această lună calendaristică, faza de Ultimul Pătrar. Veți vedea doar jumătatea stângă iluminată de Soare. De astăzi Luna se va vedea în a doua jumătate a nopții. În seara aceasta Luna se va afla în constelația Cancer, nu departe de un alt roi stelar frumos, Preasepele. Uitați-vă cu un binoclu în partea stângă a Lunii și veți vedea în câmp multe stele în aceași zonă.

Mai multe despre fazele Lunii aici. Calculați când răsare Luna. Calculați când se apropie Luna de Terra.


Mersul planetelor în octombrie 2018

Noaptea se vede doar Marte, iar seara devreme Saturn.

Când se văd planetele (la mijlocul lunii)
Seara
Miezul nopții
Dimineața
Mercur și Jupiter (înspre sud-vest) Marte (înspre sud-vest) Uranus (înspre vest)
Saturn (înspre sud) Neptun (înspre sud-vest)  
Marte (înspre sud-est) Uranus (înspre sud)  
Neptun (înspre sud-est)    

Luceafărul de seară, Venus, este prea aproape de Soare pentru a putea fi văzut, dar va reapărea dimineața la sfârșitul lunii. Se vede ca o stea strălucitoare înspre est, în ultimele zile de octombrie și rămâne pe cerul de dimineața până în aprilie 2019.

Jupiter se vede cu greu și puțin timp, la 30-40 de minute după apusul Soarelui, înspre sud-vest. Se află aproape de orizont pe la ora 19 când se întunecă și apune deja la ora 20. Cine dorește să vadă prin telescop cum arată Jupiter are la dispoziție doar o oră. În luna noiembrie Jupiter nu se poate vedea, apărând înainte de răsăritul Soarelui în decembrie.

Saturn este pe cer câteva ore după ce se întunecă. În găsiți înspre sud în jurul ore 19, fiind vizibil ca cea mai strălucitoare stea care nu pâlpâie din zonă, nu foarte sus față de orizont. Planeta se află pe cer în dreptul Căii Lactee, așa că din afara orașului, privită prin telescop va fi însoțită de multe stele mai puțin strălucitoare.

Luna se află în preajma planetei în serile de 14 și 15 octombrie.

Marte se poate vedea de cum se întunecă, înspre sud-est, ca un astru strălucitor care nu pâlpâie.

Planeta roșie nu mai este ce a fost. În primul rând este mai puțin strălucitoare față de cum era acum o lună, însă rămâne cel mai strălucitor obiect din zonă. Nici nu mai este roșie, portocalie în cel mai bun caz.

Încercați să comparați strălucirea planetei la zece zile diferență. Veți observa cum strălucirea scade foarte mult: pe măsură ce Marte și Pământul se îndepărteaza una de alta, diametrul aparent se micșorează și reflectă mai puțină lumină.

Se va putea vedea ușor și cum planeta se mișcă printre stele: la mijlocul lunii se află în centrul constelației Capricornus iar la sfârșitul ei la marginea de est (stânga) a constelației.

Luna trece prin zonă în serile de 17 și 18 octombrie.

Uranus și Neptun se află pe cer în timpul nopților de octombrie, însă nu se văd cu ochiul liber. Harta de mai jos arată poziția planetelor pentru următoarele luni în constelații.

Poziția planetelor Uranus și Neptun pentru următoarele 100 de zile începând cu 1 octombrie 2018
Poziția planetelor Uranus și Neptun pentru următoarele 100 de zile începând cu 1 octombrie 2018

 

Cei ce doresc să observe planetele prin telescoape (și nu știu cam ce ar putea vedea) pot folosi imaginea de mai jos. Sunt trecute planetele vizibile prin telescoape și diametrul lor aparent (la scară). Dacă există, este trecută și faza planetelor.

Așa arată planetele (ca mărime și fază) văzute printr-un telescop la putere medie (100-150x) în luna octombrie 2018
Așa arată planetele (ca mărime și fază) văzute printr-un telescop la putere medie (100-150x) în luna octombrie 2018

Diametru aparent al planetei Venus crește de la o zi la alta, maximul fiind în preajma datei de 27 octombrie. Din păcate atunci Venus se va afla în dreptul Soarelui.


Sistemul solar în luna octombrie 2018

Poziția planetelor în luna octombrie 2018
Poziția planetelor în luna octombrie 2018

Pe 27 octombrie planeta Venus se va afla la conjuncție inferioară cu Soarele, adică se va afla între Soare și Pământ. În aceeași zi se va afla și la cea mai mică depărtare de Terra, la perigeu, la 40 de milioane de km distanță.

Pe 24 octombrie se produce opoziția planetei Uranus, aceasta aflându-se în partea opusă Soarelui, văzută de pe Pământ. Cu o zi înainte planeta se va afla la distanța minimă (din acest an) față de Pământ, 2,82 miliarde de km.

 

Constelații vizibile pe cerul de seară

Semnele toamnei sunt pretutindeni pe cer. Triunghiul de vară, împreună cu stelele Vega, Altair și Deneb sunt sus pe cer seara, dar se apropie de orizont în timpul nopții. Sagittarius a apus iar înspre sud se vede o stea mai strălucitoare: Fomalhaut din Pisces Austrinus.

Spre sud-est vedem o parte din „cerul acvatic” adică multe constelații care au legătură cu mările și oceanele: Aquarius, Pisces și Cetus. Sunt greu de indentificat pentru că sunt formate din stele puțin strălucitoare. La est de Fomalhaut, cam la aceeași înălțime deasupra orizontului, se află Deneb Kaitos, o stea mai strălucitoare din constelația Cetus. Fomalhaut este o stea apropiată, lumina care ajunge acum la noi fiind emisă în 1985. Lumina stelei Deneb Kaitos (beta Ceti) face 96 de ani până la Soare.

 


Cerul lunii octombrie 2018
(click aici pentru varianta pdf)

 

Înspre zenit (punctul situat deasupra capului) dăm de Pegasus, Calul înaripat, ce conține un reper foarte ușor de identificat: pătratul lui Pegasus. Trei dintre stelele din constelație și una din Andromeda, formeaza un pătrat mare. Andromeda este unită de Pegasus și se continuă înspre est. Acolo se întâlnește M31, Galaxia din Andromeda, cea mai apropiată galaxie mare de a noastră, vizibilă prin binocluri.

La nord-est de Andromeda se află Perseus și, mai sus, Cassiopeia, constelații care ne reamintesc de iarna. La est de Perseus, spre nord-est, se afla o stea foarte strălucitoare: Capella din constelația Auriga.

Învață constelaţiile.


Fenomenele lunii octombrie

 

Tot în această lună

Autori:

  • Soarele, Luna - Elisabeta Petrescu
  • Planetele, aspectul cerului - Adrian Șonka

13-Oct-2018 11:08 PM