Calendar astronomic - noiembrie 2019

O variantă a calendarului, bună de scos la imprimantă, în format pdf, găsiți aici (pdf 200kb).

În tradiția noastră populară, luna noiembrie se numește „Brumar”.

Numele lunii vine de la latinescul "novem" ce înseamnă „nouă”, noiembrie fiind a noua lună din calendarul roman până când au apărut lunile ianuarie şi februarie.

Soarele

Momentele de răsărit și apus ale Soarelui sunt calculate cu o precizie de un minut. Din cauza condițiilor atmosferice (presiunea atmosferică, umiditatea, etc.), momentele observate pot fi diferite.

Data
Răsăritul și apusul Soarelui în noiembrie 2019
 
București
Centrul țării Sudul tării Nordul țării Estul țării Vestul țării
1 nov
Răsărit 06:53 7:00 06:56 07:04 06:48 07:18
Apus 17:09 17:10 17:15 17:07 16:58 17:27
10 nov
Răsărit 07:05 07:13 07:13 07:17 07:01 07:30
Apus 16:57 16:58 17:04 16:53 16:45 17:15
20 oct
Răsărit 07:18 07:27 07:20 07:32 07:15 07:44
Apus 16:47 16:47 16:54 16:42 16:34 17:04

În calculele de mai sus s-au folosit ca loc de observație următoarele coordonate geografice:

  • București - 44,4° latitudine nordică, 26,1° longitudine estică;
  • centrul țării - 46° latitudine nordică, 25° longitudine estică;
  • sudul țării - 43,63° latitudine nordică, 25° longitudine estică;
  • nordul țării - 47,63° latitudine nordică, 25° longitudine estică;
  • estul țării - 46° latitudine nordică, 28,15° longitudine estică;
  • vestul țării - 46° latitudine nordică, 20,75° longitudine estică.

Calculați când răsare Soarele în orașul vostru.

Data
Durata nopții în luna noiembrie 2019
București
Centrul țării Sudul tării Nordul țării Estul țării Vestul țării
1 nov
13h47m
13h53m
13h44m
14h00m
13h53m
13h53m
10 nov
14h10m
14h18m
14h06m
14h27m
14h18m
14h18m
20 nov
14h33m
14h43m
14h29m
14h53m
14h43m
14h43m

Aparent, Soarele se va afla în constelația Libra la începutul lunii iar pe  23 noiembrie va trece în Scorpius. Pe 29 noiembrie Soarele va intra în Ophiucus și va rămâne în această constelație până pe 17 decembrie.


Poziția aparentă a Soarelui în luna noiembrie

Văzut de pe Soare, Pământul se va afla în constelața Aries până pe 16 noiembrie când va intra în Taurus. În ultimile zile ale lunii, Terra este în apropierea roiului deschis Pleiade din Taurus.

Pe 11 noiembrie planeta Mercur va trece peste discul Soarelui. Mai multe detalii aici.

Luna

În prima zi de noiembrie, găsim Luna în constelația Saggitarius, spre apus. Faza Lunii tocmai ce a trecut de Lună Nouă, vârsta ei fiind de trei zile.  Vom vedea o seceră subțire, luminată pe partea dreaptă. Perioada aceasta este favorabilă pentru observații la Lună și până după faza de Primul Pătrar vă așteptăm la Observator ca să o puteți vedea prin instrumentele noastre astronomice. Astăzi, Luna se află între două planete.

În dreapta Lunii aproape de orizont se vede un punct luminos mai strălucitor și este Jupiter. În stânga sus față de Lună se vede planeta Saturn. Nu este la fel de strălucitoare, dar e ușor de reperat. Folosiți un binoclu pentru confirmarea obiectelor.

În următoarea zi găsim Luna tot spre apus, dar de data aceasta Saturn se află în dreapta sus, nu foarte departe.

Pe data de 3 noiembrie găsim Luna în constelația Capricornus. În această seara deasupra Lunii se află două stele, cele mai strălucitoare din această constelație. Cele două se numesc Algedi și Dabih și ambele sunt stele duble.

Pe data de 4 noiembrie, are loc faza de Primul Pătrar, la ora 12:24. Dacă vă uitați astăzi spre Lună veți putea observa doar jumătatea dreapta a Lunii iluminată de către Soare. Luna se află la 90 grade față de acesta și va apune în jurul orei 22:40.

În următoarele zile, Luna se va plimba prin constelața Capricornus, până pe 5 noiembrie când ajunge în Aquarius. În această seara puteți observa spre dreapta sus a Lunii „coada” capricornului.

În serile de 6 și 7 noiembrie, puteți să vă folosiți de Lună ca să ajungeți la Neptun, care se afl deasupra și spre stânga pe data de 6 și spre dreapta sus pe data de 7.

Planeta nu se poate vedea cu ochiul liber. Aveți nevoie de un instrument astronomic și o hartă pentru a o putea repera deoarece chiar și prin instrumente astronomice bune, planeta se vede foarte mică. Olimpicii de la olimpiada internațională de astronomie din octombrie 2019, au reușit să o găsească, fiind unul dintre subiectele la observațională.

Pe data de 8 noiembrie puteți găsi cu ajutorul Lunii una dintre formele mele preferate pe cer: capul constelației Pisces. Uitați-vă în jurul orei 20:00 pe cer deasupra Lunii. Aproape de zenit se poate observa un pătrat mare strălucitor pe cer. Între acest pătrat (constelația Pegasus) și Lună, un pic spre dreapta față de Lună, se poate observa un cerc din cinci stele puțin strălucitoare.

Pe data de 10 și 11 noiembrie Luna se va afla în apropierea planetei Uranus. Tot ca și planeta Neptun, Uranus nu se poate vedea cu ochiul liber și aveți nevoie de un instrument astronomic și o hartă pentru a o putea găsi.

 


Fazele Lunii în noiembrie 2019

 

Pe data de 12 noiembrie, la ora 05:30, se produce faza de Lună Plină. În seara aceasta, Luna se va află la 180 grade față de Soare. Când Soarele o să apună, Luna va răsări, iar când Luna o sa apună, Soarele va răsări. Asta înseamnă că în această seară o să avem Luna pe cer pe tot parcurul nopții. Dacă cumva vă aflați la munte, când discul Soarelui o să fie la orizont, o să puteți vedea în direcția opusă cum răsare discul Lunii

În următoarea seară, Luna se va afla în constelația Taurus, unde găsim două roiuri stelare foarte frumoase. Chiar dacă nu se pot observa la fel  de bine din cauza strălucirii Lunii, vă puteți folosi de ea să le găsiți în această seară și să reveniți în altă noapte cu un binoclu să vă uitați în zonă. La ora 20:00 spre est, chiar deasupra Lunii pe 13 noiembrie se poate observa un ghem de stele. Este vorba de roiul deschis de stele: Pleiadele. Cu ochiul liber se pot observa șapte stele strălucitoare, iar cu un instrument astronomic veți descoperi câteva sute, chiar mii.

În zona unde se află Luna, în stânga jos se află o stea strălucitoare roșie. Este vorba de steaua Aldebaran sau alfa din Taurus. Aparent, în jurul acestei stele se află roiul deschis Hyade.

Pe data de 16 noiembrie, puteți descopei câteva constelații de iarnă cu ajutorul Lunii: Gemini și Orion. În jurul orei 22, în dreapta Lunii se va afla Orion pe care îl puteți recunoaște ușor după „centura lui Orion” – cele trei stele strălucitoare în linie. În stânga Lunii se află Gemini. Cele două stele strălucitoare din stânga jos a Lunii se numesc Castor și Pollux.

Doriți să mai vedeți un roi stelar? Pe data de 18 noiembrie, Luna se va afla în Cancer, iar în stânga jos față de ea se află un roi foarte frumos – Praesepele. Se poate observa foarte ușor cu un binoclu. Pe un cer bun, departe de luminile oraselor se poate vedea și cu ochiul liber.

În data de 19 noiembrie, se va produce faza de Ultimul Pătrar. În această seară Luna se va afla în constelația Cancer și se va vedea numai jumătatea stângă iluminată de către Soare. Pe zi ce trece faza Lunii scade și se va putea observa numai în a doua parte a nopții.

În următoarea seară, adică pe 20 noiembrie, Luna se va afla în constelația Leo. Sub Lună se poate observa cea mai strălucitoare stea din această constelație, o supergiantă albastră pe nume Regulus.

După această seara, Luna traversează constelația Leo și Virgo printr-o zonă cu mai puține stele strălucitoare. Pe data de 23 noiembrie, înainte de răsărit, undeva în jurul orei 5:30 spre est, se poate observa o seceră subțire a Lunii. Sub ea se vede o stea strălucitoare, spre dreapta. Este steaua Spica, iar sub ea spre stânga, aproape de orizont se vede planeta Marte.

În 24 noiembrie, Luna se va afla aparent mult mai aproape de Marte. Spica se va vedea în dreapta secerii Lunii, iar sub o să se vadă punctul roșiatic Marte.

Pe 25 noiembrie, secera foarte subțire a Lunii o să se vadă la orizont împreuna cu planeta Mercur. Aveți nevoie de un binoclu pentru a le observa deoarece faza Lunii este foarte mică, iar Mercur nu este o planetă strălucitoare.

În 26 noiembrie se produce faza de Lună Nouă la ora 17:12. Astăzi Luna se va afla în aproapierea Soarelui și nu o să se poată observa.

Un răsărit care nu trebuie ratat este cel de pe data de 28 noiembrie. Imediat după apusul Soarelui la orizontul vestic o să se vadă o secera Lunii și două planete. În dreapta Lunii se vede Jupiter și în stânga se vede Saturn.

În ultimele două nopți din noiembrie, Luna se va afla mai sus pe cer și se întâlnește cu Saturn. În prima seară găsiți planeta în partea stângă sus față de Lună, iar pe 30 o să se vadă în dreapta jos.

Mai multe despre fazele Lunii aici. Calculați când răsare Luna. Calculați când se apropie Luna de Terra.


Mersul planetelor în noiembrie 2019

Seara se văd cu ochiul liber trei planete: Venus, Jupiter și Saturn. Toată noaptea se află pe cer Neptun și Uranus dar acestea nu se văd cu ochiul liber. Înainte de răsăritul Soarelui se află pe cer Marte și Mercur.

Când se văd planetele (la mijlocul lunii noiembrie 2019)
Seara
Miezul nopții
Dimineața
Venus, Jupiter (înspre sud-vest) Neptun (înspre sud-vest) Marte și Mercur (înspre sud-est)
Saturn (înspre sud) Uranus (înspre sud)  
Neptun, Uranus (înspre est, sud-est)    

Seara

Venus se îndepărtează din ce în ce mai mult de razele Soarelui și rămâne vizibilă seara, la o oră după apusul astrului zilei. Se poate vedea cu ochiul liber începând cu ora 17 dar foarte aproape de orizont, înspre sud-vest. La începutul lunii, dacă până în ora 18 vedeți în acea regiune de cer o stea strălucitoare, ați văzut-o pe Venus.

Dar această planetă se mișcă repede pe cer, înspre stânga sus față de orizont, ajungând în ziua de 24 noiembrie în preajma lui Jupiter. De fapt, de pe 22 până pe 26 noiembrie cele două planete pot fi văzute una lângă alta, Venus fiind astrul mai strălucitor. În seara de 25 noiembrie Venus se va afla în dreptul centrului galactic: uitați-vă la planetă și veți privi înspre centrul Galaxiei. Pe 26 se va afla în preajma nebuloasei Messier 8, însă apropierea va fi greu de văzut din cauza cerului încă luminos. Încercarea moarte n'are!

În seara de 28 noiembrie Luna se va afla între cele două planete, nu foarte departe de orizontul de sud-vest.

Prin telescop Venus se vede ca un disc alb, foarte luminos, lipsit de detalii. Jupiter este tot un disc, dar unul străbătut de două dungi paralele și însoțit de patru sateliți. Este însă greu să vedeți o imagine clară din cauză că planetele sunt foarte apropiate de orizont.

Este ultima lună din acest an când îl putem vedea seara pe Jupiter. Planeta se va ascunde în razele Soarelui și va reapărea dimineața pe cer în ianuarie 2020. Venus își va continua drumul printre stele și va deveni din ce în ce mai ușor de văzut.

O altă planetă vizibilă seara este Saturn. Pentru a o distinge pe cer trebuie să le găsiți pe Venus și Jupiter iar apoi să priviți în stânga sus pe cer, în diagonală, până când dați de o stea strălucitoare care nu pâlpâie. Aceasta va fi Saturn.

Pe tot parcursul lunii, la ora 18, planeta se va afla cam în aceeași poziție: deasupra orizontului de sud-vest. Este însoțită de câteva stele, vizibile deasupra dar și jos, stele care se află în constelația Sagittarius. Cea mai strălucitoare stea dintre planetă și orizont se numește Nunki.

Luna trece prin preajma planetei în serile de 1, 2 și 29, 30 noiembrie.

Luna, Jupiter, Venus și Saturn în serile de 28-30 noiembrie 2019, ora 17:20
Luna, Jupiter, Venus și Saturn în serile de 28-30 noiembrie 2019, ora 17:20

 

În aceeași zonă de cer ca Saturn se află planeta Pluto dar și sonda spațială New Horizons, obiecte care însă nu se văd cu ochiul liber.

Neptun și Uranus se văd bine toată luna noiembrie dar pentru a le putea vedea trebuie mai întâi să le găsiți. Având în vedere că nu se văd cu ochiul liber, aveți nevoie de o hartă și de cunoașterea formelor constelațiilor.

Neptun se află în Aquarius, constelație prin care nu se află multe stele strălucitoare. În principiu, dacă puteți identifica pătratul constelației Pegasus, coborâți cu privirea între orizont și acesta și veți privi zona în care se găsește Neptun. Planeta se află poziționată lângă o stea, phi Aquarii. Găsiți steaua prin telescop și în preajma ei se va afla și planeta. Chiar dacă sunt una lângă altul pe cer, cele două obiecte se află la distanțe foarte diferite: lumina de la Neptun până la noi face patru ore, iar de la stea până la noi 202 de ani!

Uranus se vede mai bine decât Neptun pentru că se află cu 1,5 miliarde de km mai aproape, însă se găsește mai greu pentru că nu sunt stele strălucitoare în preajmă. Se află la intersecția constelațiilor Aries, Pisces și Cetus, cea mai apropiată stea strălucitoare de planetă fiind ksi Ceti.

Chiar dacă planeta s-a aflat la cea mai mică depărtare de Terra pe 27 octombrie, având în vedere că oricum distanța este destul de mare (2,8 miliarde km), prin telescop se vede destul de mare, de două ori mai mare decât Neptun.

Poziția planetelor Uranus și Neptun pentru următoarele 200 de zile începând cu 1 septembrie 2019
Poziția planetelor Uranus și Neptun pentru următoarele 100 de zile începând cu 1 septembrie 2019

Luna va trece prin zona de cer în care se află Neptun în seara de 7 noiembrie, iar prin preajma lui Uranus pe 10 și 11 noiembrie.

Marte se vede dimineața pe cer. Răsare în jurul orei 5 dimineața și se vede până pe la 6:30, fiind însoțit de o stea strălucitoare pe parcursul acestei luni. Steaua este Spica din constelația Virgo și este mai strălucitoare decât paneta. Pentru a o vedea priviți la ora 6 înspre sud-est, aproape de orizont, și căutați cea mai strălucitoare stea de acolo. Lângă ea se va afla și Marte, care își va schimba pozița de la o zi la alta: între 1 și 15 noiembrie se va afla la stânga stelei.

Luna trece prin zonă în dimineața de 24 noiembrie, când se va vedea o frumoasă apropiere (conjuncție) între stea, planetă și Lună.

O altă planetă vizibilă dimineața este Mercur. Va apărea înspre sud-est după 20 noiembrie, fiind vizibilă între Marte și orizont, adică foarte jos pe cer. Pentru a o vedea aveți nevoie de un orizont de răsărit liber, adică este necesar să puteți vedea răsăritul Soarelui. Planeta este mai strălucitoare decât Marte și se distinge bine pe cer pentru că este cel mai strălucitor obiect din zona în care se află.

O seceră ultra-subțire a Lunii se va afla lângă Mercur în dimineața de 25 noiembrie.


Luna, Marte și Mercur în diminețile de 23-25 noiembrie 2019, ora 6
Luna, Marte și Mercur în diminețile de 23-25 noiembrie 2019, ora 6

 

Cei ce doresc să observe planetele prin telescoapele astronomice și nu știu cam ce ar putea vedea, pot folosi ilustrația de mai jos. Sunt trecute planetele vizibile prin telescoape și diametrul lor aparent (la scară). Dacă există, este trecută și faza planetelor.

Așa arată planetele văzute printr-un telescop la putere medie (100-150x) în luna noiembrie 2019
Așa arată planetele văzute printr-un telescop la putere medie (100-150x) în luna noiembrie 2019

Planeta Mercur se vede în fază de „pătrar” la sfârșitul lunii. Diametru aparent al lui Venus crește, iar faza se mărește.

Sistemul solar în luna noiembrie 2019

Poziția planetelor în luna noiembrie 2019
Poziția planetelor în luna noiembrie 2018

Pe 28 noiembrie planeta Mercur se află la elongație maximă vestică (20 degrade), adică se vede dimineața pe cer. Pe 10 noiembrie planeta se află la cea mai mică distanță de Pământ (la perigeu), la 100,2 milioane de km.

Pe 11 noiembrie de pe Pământ se va vedea cum Mercur trece prin fața Soarelui.

Constelații vizibile pe cerul de seară

Înspre vest, strălucitoare stea Arcturus din Bootes nu se mai vede, dispărând sub orizont. Rămân însă pe cer stelele care formează triunghiul de vară, Altair, Vega și Deneb. Altair apune prima, în jurul orei 23, urmând nu după mult timp Vega și Deneb.

Sudul este înțesat de constelațiile „acvatice”, constelații care au legătură cu apa. Acestea sunt Piscis Austrinus (Peștele Austral), Aquarius (Vărsătorul), Pisces (Peștii), Cetus (Balena) și Eridanus (Râul). Cele mai strălucitoare stele din zonă sunt Fomalhaut, Menkar (alpha Ceti) și mai sus, Hamal din Aries.

Cerul lunii noiembrie 2019
Cerul lunii noiembrie 2019

(click aici pentru varianta pdf)

 

Vom observa din nou cum constelația Orion își face apariția, înainte de miezul nopții, înspre sud-est. Împreună cu el apar și cânteva din constelațiile de iarnă, Taurus, Gemini, Canis Minor și Canis Major. Stelele strălucitoare ale acestora se disting foarte bine, Aldebaran, Procyon, Castor și Pollux fiind printre cele mai strălucitoare stele de pe întreg cerul. 

Spre nord, sus pe cer, se află Cassiopeia, care se vede ca litera „M”. Sub aceasta se află Cepheus, Ursa Minor și, cea mai aproape de orizont, Draco (Dragonul). Ursa Major poate fi văzută în întregime după miezul nopții, înspre nord-est.

La zenit (deasupra capului), în jurul orei 22, se află Andromeda și Perseus. În cea din urmă se află o stea mai strălucitoare, Mirfak, aflată la aproape 600 de ani lumină departare. La „picioarele” lui Perseus se afla roiul stelar Pleiadele, M45, denumit și „Cloșca cu Pui”.

După miezul nopții la zenit se va afla constelatia Auriga, care conține strălucitoarea stea Capella situată la numai 42 ani lumină depărtare.

Învață constelaţiile.


Fenomenele lunii noiembrie 2019

 

Tot în această lună

Autori:

  • Soarele, Luna - Elisabeta Petrescu
  • Planetele, aspectul cerului - Adrian Șonka

 

31-Oct-2019 5:33 PM