Calendar astronomic - noiembrie 2016

O variantă a calendarului, bună de scos la imprimantă, în format pdf, găsiți aici (pdf 200kb).

În tradiția noastră populară, luna noiembrie se numește „Brumar”.

Numele lunii vine de la latinescul "novem" ce înseamnă „nouă”, noiembrie fiind a noua lună din calendarul roman până când au apărut lunile ianuarie şi februarie.

Soarele

Momentele de răsărit și apus ale Soarelui sunt calculate cu o precizie de un minut. Din cauza condițiilor atmosferice (presiunea atmosferică, umiditatea, etc.), momentele observate pot fi diferite.

Data
Răsăritul și apusul Soarelui în noiembrie 2016
 
București
Centrul țării Sudul tării Nordul țării Estul țării Vestul țări
1 nov
Răsărit 06:54 7:01 06:57 07:05 06:49 07:18
Apus 17:08 17:09 17:14 17:06 16:56 17:26
10 nov
Răsărit 07:06 07:14 07:08 07:19 07:02 07:31
Apus 16:56 16:57 17:03 16:52 16:44 17:14
20 oct
Răsărit 07:19 07:28 07:21 07:33 07:16 07:45
Apus 16:47 16:48 16:53 16:41 16:38 17:03

În calculele de mai sus s-au folosit ca loc de observație următoarele coordonate geografice:

  • București - 44,4° latitudine nordică, 26,1° longitudine estică;
  • centrul țării - 46° latitudine nordică, 25° longitudine estică;
  • sudul țării - 43,63° latitudine nordică, 25° longitudine estică;
  • nordul țării - 47,63° latitudine nordică, 25° longitudine estică;
  • estul țării - 46° latitudine nordică, 28,15° longitudine estică;
  • vestul țării - 46° latitudine nordică, 20,75° longitudine estică.

Calculați când răsare Soarele în orașul vostru.

Data
Durata zilei în luna noiembrie 2016
București
Centrul țării Sudul tării Nordul țării Estul țării Vestul țării
1 nov
10h12m
10h05m
10h15m
9h58m
10h05m
10h05m
10 nov
9h48m
9h40m
9h53m
9h31m
9h40m
9h40m
20 nov
9h25m
9h16m
9h30m
9h05m
9h16m
9h16m

 

Aparent, Soarele se va afla în constelația Libra la începutul lunii iar pe  23 noiembrie va trece în Scorpius. Pe 29 noiembrie Soarele va intra în Ophiucus și va rămâne în această constelație până pe 17 decembrie.


Poziția aparentă a Soarelui în luna noiembrie

Văzut de pe Soare, Pământul se va afla în constelața Aries până pe 16 noiembrie când va intra în Taurus. În ultimile zile ale lunii, Terra este în apropierea roiului deschis Pleiade din Taurus.

De pe Marte, Pământul se va vedea pe cerul de dimineață, traversând constelațiile Gemini și Cancer.

 

Luna

În prima zi a lunii noiembrie, putem observa Luna după apusul Soarelui în aceași direcție, ca o secera subțire.

A doua zi, se întâlnește cu două planete în constelația Ophiucus pe cerul de seară. Este vorba de Saturn și Venus. Amebele sunt apropiate și se văd in stânga jos față de Lună, Venus fiind astrul mai strălucitor. Pe data de 3 noiembrie, planetele se vor afla în dreapta jos a Lunii. Pentru a le observa, trebuie sa aveți orizontul vestic liber, sau să locuiți la etajul 10.

Luna traverseaza Ophiucus și ajunge în constelația Sagittarius pe data de 4 noiembrie. Pe un cer bun departe de luminile orașelor, vom observa Luna că se află aparent în Calea Lactee. O zonă bogată în roiuri stelare și nebuloase. Dacă doriți să vedeți ceva spectaculos și nu cunoașteți cerul, cu un instrument astronomic (chiar și cu binoclul) puteți observa zeci de obiecte deep-sky în această zonă, fară să căutați prea mult. Amintim că aceste obiecte nu se pot observa când Luna este în apropiere deoarece este prea multă lumină.

Totuși, în zilele ce urmează vă puteți bucura de observații făcute la Lună. Perioada dintre faza de Lună Nouă și Primul Pătrar sunt potrivite pentru a observa acest satelit. Recomandăm să mergeți la un observator astronomic pentru a observa craterele, munții si alte detalii de pe suprafața Lunii. 

 


Fazele Lunii în noiembrie 2016

 

Între 5 și 6 noiembrie, Luna se întâlnește cu planeta Roșie, Marte. Pe data de 5 planeta se află în stânga Lunii, iar pe 6 sub aceasta. Veți putea observa cu ușurință această planetă din oraș deoarece nu sunt stele mai strălucitoare în această zonă și iese în evidență și prin culoarea roșiatică pe care o are.

Tot pe data de 6, în stânga sus a Lunii vom avea două stele strălucitoare una sub cealaltă. Sunt stelele din constelația Capricornus ce în desenul artistic al constelației reprezintă coarnele. Cea de sus este alfa (cea mai strălucitoare din această constelație) și se numește Algedi, iar cea de jos, beta Dabih. Ambele stele au un companion și puteți observa acest lucru cu ușurință folosind un binoclu.

Faza Lunii a crescut, iar astăzi pe 7 noiembrie se produce faza de Primul Pătrar la ora 21:48. Luna va arăta jumătatea dreaptă a discului lunar și va fi observata în prima jumătate a nopții, apunând în această perioadă în jurul orei 23.

Două zile mai târziu, Luna se întâlnește în constelația Aquarius cu planeta Neptun și va trece prin fața ei (ocultație) în timpul zilei la ora 15:12. După lasarea serii, planeta se va afla în dreapta Lunii nu departe de discul acesteia și o puteți observa doar cu un instrument astronomic.

În urmatoarele zile, Luna va traversa constelațiile Pisces și Cetus printre stele mai puțin strălucitoare. Între 11 și 12 noiembrie, deasupra Lunii se afla planeta Uranus. Faza Lunii este mare și luminoasă iar observațiile la planeta, chiar cu un instrument astronomic, nu vor fi spectaculose.

Faza de Lună Plină se produce pe 14 noiembrie la ora 15:54. Luna va fi vizibilă pe tot parcursul nopții.

Luna se află în constelația Taurus nu departe de două roiuri deschise. Ambele roiuri sunt în strânga Lunii, deasupra fiind  Pleiadele iar sub Hyadele. Pe data de 15, Luna va fi chiar printre stelele roiului Hyade împreună cu cea mai strălucitoare stea din această constelație, Taurus. Deasupra Lunii, pe un cer bun, puteți număra șapte stele din roiul Pleiade sau „Cloșca cu Pui”.

Pe 17 și 18 noimebrie, Luna va traversa constelațiile Orion și Gemini printre stelele mai puțin strălucitoare ale acestor constelații.

O nouă întâlnire cu un roi de stele deschis va fi pe 19 și 20 noiembrie. Luna va trece prin constelația Cancer unde se află și stelele din roiul Praeasepe sau M44. Pe 19 roiul va fi în stânga Lunii iar pe 20 în dreapta sus. La miezul nopții în ambele seri, Luna se va afla spre sud, unde cu un binoclu puteți observa și roiul. Pe un cer bun și nu când Luna este în apropiere, acest roi este vizibil cu ochiul liber.

Pe 21 se produce faza de Ultimul Pătrar la ora 10:42. Faza Lunii va arăta jumătatea stângă luminată din suprafața discului selenar. De acum, Luna se va putea observa în a doua jumătate a nopții iar faza este în descreștere.Tot în această zi, Luna se află lângă cea mai străluctitoare stea din constelația Leo, Regulus.

Până pe data de 25, Luna va traversa constelația Leo și Virgo, unde se întâlnește și cu planeta Jupiter. Dacă nu dormiți și aveți orizontul estic liber, în jurul orei 4 puteți observa în dreapta Lunii un astru strălucitor. Cu un binoclu veți putea observa discul planetei Jupiter.

Pe 26 în dreapta jos a Lunii este cea mai strălucitoare stea din constelația Virgo, Spica. O stea variabilă de culoare alb-albastră.

Luna se va afla în constelația Libra pe data de 28 noiembrie și o puteți observa înainte de răsăritul Soarelui spre sud-est.

Faza de Lună Nouă se produce pe 29 noiembrie la ora 14:18. Luna va trece prin preajma Soarelui și nu va putea fi observată datorită luminii acestuia.

În ultima zi a lunii, pe 30, Luna se va afla desupra planetei Saturn în constelația Ophiucus și o puteți observa pentru scurt timp după apusul Soarelui.

Mai multe despre fazele Lunii aici. Calculați când răsare Luna. Calculați când se apropie Luna de Terra.


Mersul planetelor în noiembrie 2016

Cinci planete se află pe cer la lăsarea serii. Cea care se vede cel mai puțin este Mercur, însă Venus, Saturn și Marte poti fi văzute mai ușor. Uranus șI Neptun nu se văd cu ochiul liber, dar rămân pe cer aproape toată noaptea. După ora 4 dimineața răsare și Jupiter.

Când se văd planetele (la mijlocul lunii noiembrie 2016)
Seara
Miezul nopții
Dimineața
Mercur, Venus, Saturn (înspre sud-vest) Uranus, Neptun (înspre sud-vest) Jupiter (înspre sud-est)
Marte (înspre sud)    
Neptun (înspre sud-est)    
Uranus (înspre est)    

Două planete încep luna una lângă alta, dar o sfârșesc departe pe cer. Venus poate vedea imediat după apusul Soarelui, înspre sud-vest (locul de apus al Soarelui). Planeta este foarte strălucitoare și poate fi văzută pe un cer de noapte începând cu ora 18. Apune însă devreme, în jurul orei 19 și poate fi văzută de la apusul Soarelui, până atunci.

Venus se deplasează repede pe cer, aflându-se în constelația Ophiucus la începutul lui noiembrie, și în Sagittarius, după 30 de zile. În serile de 11, 12 și 13 noiembrie, planeta se află în apropierea nebuloasei Lagoon (Messier 8), iar pe 17 se află chiar lângă steaua Kaus Borealis din Sagittarius (lambda Sagittari).

Luna trece prin preajma lui Venus în serile de 2 și 3 noiembrie.

Luna, Saturn și Venus pe cerul de seară: 1-3 noiembrie, ora 18
Luna, Saturn și Venus pe cerul de seară: 1-3 noiembrie, ora 18

 

Prin telescop, Venus se vede sub forma unui disc iluminat în proporție de 75%.

Nu departe de Venus pe cer se află și Saturn. În primele zile ale lunii îl puteți găsi pe Saturn căutând pe Venus și privind în dreapta acesteia. Steaua aceea care nu pâlpâie, mai puțin strălucitoare decât Venus, dar cel mai strălucitor obiect din zonă, este Saturn, planeta cu inele.

Saturn se deplasează greu pe cer și va rămâne în aceeași poziție față de stelele din jur, insă Venus se deplasează rapid înspre stânga. Și Soarele se deplasează și se apropie aparent de Saturn, planeta apunând din ce în ce mai devreme. O puteți vedea până în ora 7 seara, iar prin telescop trebuind privită cât mai devreme. Saturn apune cu două ore după Soare, la începutul lunii și la 30 de minute după acesta, la sfârșitul lui noiembrie, în primele săptămâni de decembrie planeta aflându-se aparent prea aproape de Soare pentru a fi văzută.

Între 20 și 26 noiembrie, în preajma lui Saturn poate fi văzut și Mercur, dar amândouă se află foarte jos față de orizont și apun la doar o oră după Soare.

Mercur se îndepărtează aparent de Soare și va putea fi văzut mai ușor în primele zile ale lui decembrie.

Și Marte se află pe cer. Apune în jurul orei 21:40 și poate fi găsită înspre sud, la o oră după apusul Soarelui. Planeta este cel mai strălucitor obiect din acea zonă de cer și, datorită depasării față de Pământ și în jurul Soarelui, va rămâne pe cerul de seară, vizibilă în același interval orar, în luna noiembrie. Căutați la ora 18, înspre sud, o stea portocalie care nu pâlpâie și ați găsit planeta.

Luna trece prin zonă în serile de 5, 6 și 7 noiembrie, pe 6 aflându-se chiar deasupra planetei.

Luna și Marte pe cerul de seară: 4-7 noiembrie, ora 18:40
Luna și Marte pe cerul de seară: 4-7 noiembrie, ora 18:40

 

Văzută prin telescop, Marte nu mai prezintă detalii din cauza mărimii aparente mici. Îndreptată înspre Pământ se află calota polară sudică. În plus, discul planetei nu se vede iluminat complet ci în proporție de 70%.

Planetele Uranus și Neptun se pot observa aproape toată noaptea, dar nu se văd cu ochiul liber.

Poziția planetelor Neptun și Uranus
Poziția planetelor Neptun și Uranus

Neptun se află sus pe cer încă de la ora 18 și atinge cea mai înaltă poziție față de orizont în intervalul19-20. Chiar dacă nu se vede cu ochiul liber, planeta poate fi găsită prin binoclu sau telescop dacă folosiți o hartă. Trebuie să îndreptați instrumentul astronomic înspre steaua lambda Aquarii, care se află la numai două grade nord-est de planetă. Apoi, orientați-vă din stea în stea până găsiți planeta, care la putere mare se vede ca un disc verzui, nu ca o stea.

Poziția planetei Neptun în intervalul septembrie 2016 - martie 2017
Poziția planetei Neptun în intervalul septembrie 2016 - martie 2017

Luna se va afla în aceeași zonă de cer în care se află și planeta, în serile de 8, 9 și 10 noiembrie. În seara de 9 noiembrie, Neptun se va afla la două diametre selenare de marginea discului Lunii. Practic, Luna se va afla între Neptun și steaua lambda Aquarii.

Uranus se află la o constelație înspre est (stânga), în Pisces, la nord de steaua mu Piscium. Pe parcursul anului planeta se va deplasa spre vest (dreapta) și va ajunge în preajma stelei zeta Piscium.

În noiembrie planeta se vede aproape totată noaptea, ajungând cel mai sus pe cer în jurul orei 22.

Poziția planetei Uranus în intervalul septembrie 2016 - martie 2017
Poziția planetei Uranus în intervalul septembrie 2016 - martie 2017

Luna se află în preajma planetei în seara de 12 noiembrie.

Și Uranus se vede ca un disc prin telescop, la putere medie (100X) și poate fi găsit folosind harta de mai sus. Cer senin!

Singura planetă care se vede pe cerul de dimineață este Jupiter. Aceasta răsare în jurul orei 4:20 la începutul lunii și cu două ore mai devreme la sfârșitul ei. Planeta se poate vedea ca cel mai strălucitor astru din direcția est-sud-est, înainte de răsăritul Soarelui.

Jupiter se află în constelația Virgo și o are deasupra pe Porrima (gamma Virginis), una din cele mai strălucitoare stele din constelație.

Luna trece pe lăngă Jupiter în serile de 24, 25 și 26 noiembrie. În noaptea de 25 spre 26 noiembrie Jupiter se va afla foarte aproape de Lună.

Luna și Jupiter în diminețile de 23, 24, 25 și 26 noiembrie, ora 5
Luna și Jupiter în diminețile de 23, 24, 25 și 26 noiembrie, ora 5

 

Cei ce doresc să observe planetele prin telescoapele astronomice și nu știu cam ce ar putea vedea, pot folosi ilustrația de mai jos. Sunt trecute planetele vizibile prin telescoape și diametrul lor aparent (la scară). Dacă există, este trecută și faza planetelor.


Așa arată planetele văzute printr-un telescop la putere medie (100-150x) în luna noiembrie 2016

Diametrul aparent și faza planetei Venus cresc.

Sistemul solar în luna noiembrie 2016


Poziția planetelor în luna noiembrie 2016

Pe 2 noiembrie planeta Mercur se află la cea mai mare depărtare de Terra (la apogeu), la 215 milioane de km.

Constelații vizibile pe cerul de seară

Înspre vest, strălucitoare stea Arcturus din Bootes nu se mai vede, dispărând sub orizont. Rămân însă pe cer stelele care formează triunghiul de vară, Altair, Vega și Deneb. Altair apune prima, în jurul orei 23, urmând nu după mult timp Vega și Deneb.

Sudul este înțesat de constelațiile „acvatice”, constelații care au legătură cu apa. Acestea sunt Piscis Austrinus (Peștele Austral), Aquarius (Vărsătorul), Pisces (Peștii), Cetus (Balena) și Eridanus (Râul). Cele mai strălucitoare stele din zonă sunt Fomalhaut, Menkar (alpha Ceti) și mai sus, Hamal din Aries.


Cerul lunii noiembrie 2016

(click aici pentru varianta pdf)

 

Vom observa din nou cum constelația Orion își face apariția, înainte de miezul nopții, înspre sud-est. Împreună cu el apar și cânteva din constelațiile de iarnă, Taurus, Gemini, Canis Minor și Canis Major. Stelele strălucitoare ale acestora se disting foarte bine, Aldebaran, Procyon, Castor și Pollux fiind printre cele mai strălucitoare stele de pe întreg cerul. 

Spre nord, sus pe cer, se află Cassiopeia, care se vede ca litera „M”. Sub aceasta se află Cepheus, Ursa Minor și, cea mai aproape de orizont, Draco (Dragonul). Ursa Major poate fi văzută în întregime după miezul nopții, înspre nord-est.

La zenit (deasupra capului), în jurul orei 22, se află Andromeda și Perseus. În cea din urmă se află o stea mai strălucitoare, Mirfak, aflată la aproape 600 de ani lumină departare. La „picioarele” lui Perseus se afla roiul stelar Pleiadele, M45, denumit și „Cloșca cu Pui”.

După miezul nopții la zenit se va afla constelatia Auriga, care conține strălucitoarea stea Capella situată la numai 42 ani lumină depărtare.

Învață constelaţiile.


Fenomenele lunii noiembrie 2016

 

Tot în această lună

Autori:

  • Soarele, Luna - Elisabeta Petrescu
  • Planetele, aspectul cerului - Adrian Șonka

 

01-Nov-2016 4:25 PM