Calendar astronomic - martie 2018

Are numele după zeul războiului Marte. La romani se numea Martius. A fost prima lună din an până în 450 i.e.n., când s-au adăugat lunile ianuarie şi februarie. În tradiția noastră populară, luna martie se numeste Mărţişor.

Este luna când vom da ceasurile cu o oră înainte în ultima duminică. Astfel, ora 3 din noaptea de 24 spre 25 martie va deveni ora patru. Mai multe aici.

Soarele în martie 2018

Momentele de răsărit și apus ale Soarelui sunt calculate cu o precizie de un minut. Din cauza condițiilor atmosferice (presiunea atmosferică, umiditatea, etc.), momentele observate pot fi diferite.

Data
Răsăritul și apusul Soarelui în martie 2018
 
București
Centrul țării Sudul tării Nordul țării Estul țării Vestul țări
1 mar
Răsărit 06:54 7:01 06:58 07:02 06:48 07:18
Apus 18:05 18:08 18:10 18:06 17:55 18:25
10 mar
Răsărit 06:39 06:44 06:43 06:45 06:31 07:01
Apus 18:17 18:20 18:22 18:20 18:08 18:38
20 mar
Răsărit 06:20 06:25 06:25 06:25 06:12 06:42
Apus 18:30 18:34 18:34 18:34 18:22 18:51

În calculele de mai sus s-au folosit ca loc de observație următoarele coordonate geografice:

  • București - 44,4° latitudine nordică, 26,1° longitudine estică;
  • centrul țării - 46° latitudine nordică, 25° longitudine estică;
  • sudul țării - 43,63° latitudine nordică, 25° longitudine estică;
  • nordul țării - 47,63° latitudine nordică, 25° longitudine estică;
  • estul țării - 46° latitudine nordică, 28,15° longitudine estică;
  • vestul țării - 46° latitudine nordică, 20,75° longitudine estică.

Calculați când răsare Soarele în orașul vostru.

Pentru că Soarele rămâne mai mult pe cer durata zilei se va mări, în timp ce durata nopții se va micșora. Pe 18 martie ziua va fi egală ca durată cu noaptea, iar echinocțiul de primăvară se produce pe 20 martie, când se consideră că începe „primăvara astronomică”. Mai multe despre echinocțiul de primăvară aici.

Data
Durata nopții
București
Centrul țării Sudul tării Nordul țării Estul țării Vestul țării
1 martie
12h50m
12h53m
12h49m
12h57m
12h53m
12h53m
10 martie
12h23m
12h24m
12h22m
12h26m
12h24m
12h24m
20 martie
11h52m
11h51m
11h52m
11h51m
11h51m
12h51m

Aparent, Soarele va începe luna în constelația Aquarius și va intra în Pisces pe 7 martie unde va rămâne până pe 13 aprilie. Desigur că poziția Soarelui într-o constelație sau alta nu are nici o importanță, constelațiile fiind simple forme imaginare compuse din stele strălucitoare.


Poziția aparentă a Soarelui în luna martie

Văzut de pe Soare, Pământul se va afla în constelața Leo între 1 și 14 martie și în Virgo în restul lunii.

 

Luna în martie 2018

În prima zi din luna martie putem observa Luna în constelația Leo. Faza Lunii este aproape plină deci o putem găsi pe cer când Soarele începe să apună.  Deasupra Lunii se poate observa cea mai strălucitoare stea din această constelație, Regulus. O stea de culoare albastră.

Pe data de 2 martie se produce faza de Lună Plină la ora 2:51. În această seară, putem observa Luna pe tot parcursul nopții până la răsăritul Soarelui.

Între 3 și 6 martie, Luna va traversa constelația Virgo. Pe data de 5 martie Luna se va afla deasupra stelei Spica sau alfa din Virgo. Este cea mai strălucitoare stea din această constelație.
7 martie. Astăzi putem găsi o planetă foarte ușor cu ajutorul Lunii. Aveți nevoie de cer senin în jurul orei 3 dimineața.

Luna se va afla destul de sus pe cer spre sud, iar sub ea se va observa un astru strălucitor. Ne puteți crede pe cuvânt că este planeta Jupiter sau dacă nu ne credeți, folosiți un binoclu pentru a observa discul planetei. Pentru a observa sateliții Galileeni sau detaliile din atmosfera planetei, aveți nevoie de un instrument astronomic.

Pe 8 martie Luna se va afla în constelația Scorpius. Sub Luna veți putea observa o stea roșiatică. Este cea mai strălucitoare stea din această constelație și datorită culorii, se confundă cu planeta Marte. De aici și numele stelei: Antares = anti – Ares (zeul războilui, Marte). Jupiter va rămâne în dreapta Lunii.

Ultimul Pătrar se produce pe data de 9 martie la ora 13:20. Astăzi vom observa doar jumătatea stângă iluminată din suprafața Lunii. Luna se va vedea în a doua jumătate a nopții.

Fazele Lunii în martie 2018
Fazele Lunii în martie 2018

Pe 10 martie, Luna se va afla în apropierea planetei Marte. În dreapta jos față de Lună, este un astru roșiatic. Folosiți un instrument astronomic pentru a găsi planeta mai ușor.

O altă zi, o altă planetă. Pe data de 11 martie, Luna se va afla chiar deasupra planetei Saturn. Se pot observa în jurul orei 5 dimineața în constelația Sagittarius. Planeta Marte se poate observa în dreapta Lunii.

Pe zi ce trece, faza Lunii scade și în următoarele zile înainte de răsăritul Soarelui putem observa cum secera Lunii este din ce în ce mai mică.

Pe data de 13 martie,  Luna se va afla în constelația Capricornus. Deasupra ei se văd cele mai strălucitoare două stele din această constelație. În desenul artistic al constelațiilor aceste două stele formează coarnele Capricornului.

Prima de la Lună se numește Dabih și cea deasupra ei este Algedi. Ambele stele sunt  duble, iar dacă aveți un cer bun, companionul lui Algedi se poate observa cu ochiul liber.

În următoarele zile, Luna va traversa constelația Capricornus și Aquarius. Se se va vedea în crepusculul de dimineață și se pot observa mai greu stelele din preajma ei.

În data de 16 martie Luna va fi în apropierea planetei Neptun. Planeta nu se poate vedea cu ochiul liber și trebuie să aveți un cer negru pentru a putea face observații la această planetă.

Luna Nouă se produce pe data de 17 martie la ora 15:12. Luna va trece în apropierea Soarelui și nu va putea fi observată din cauza luminii Soarelui.

În crepusculul de seară de pe data de 18 martie, deasupra secerii foarte subțiri a Lunii, pe care o putem găsi spre orizontul vestic, se vor afla două planete. Prima planetă, situată deasupra Lunii, este Venus. Un obiect ușor de observat datorită strălucirii, de aici și pseudonimul de „Luceafăr”. Deasupra planetei Venus este Mercur. Această planetă nu este foarte strălucitoare iar în crepuscul este greu să fie observată. Folosiți un binoclu pentru a găsi planeta.

Pe data de 19 martie planetele Venus și Mercur se vor afla în dreapta Lunii spre orizontul vestic. Deasupra Lunii în această seară se află Uranus, o planetă pe care nu o putem observa cu ochiul liber.

Peste două zile, între 21 și 22 martie, Luna se va afla în apropierea a două roiuri stelare deschise. Este vorba de Pleiade și Hyade. Stelele din roiul Pleiade sunt ghemuite și se pot observa în seara de 21 martie chiar deasupra Lunii.

Pe un cer bun, puteți observa șapte stele în această zonă. În seara de 22 martie Luna se va afla aparent printre stelele roiului Hyade. În stânga Lunii putem observa și cea mai strălucitoare stea din această constelație, Aldebaran, o stea gigantă roșie.

Primul Pătrar se produce pe data de 24 martie la ora 17:35, când suprafața Lunii va fi iluminată doar pe jumătatea dreaptă. Perioada dintre Luna Nouă și Primul Pătrar, este favorabilă pentru observații astronomice la acest satelit.

Pe data de 26 martie putem descoperi un roi stelar deschis, mai puțin strălucitor decât cele două menționate mai sus, dar care este la rândul lui spectaculos. Roiul Praesepele din constelația Cancer se va afla foarte aproape de Lună în partea stângă. Dacă vă uitați în această zonă, când Luna nu este în apropiere și aveți un cer negru, acest roi se poate observa cu ochiul liber. Cu un instrument astronomic veți putea observa sute de stele din acest roi stelar.

Luna se va apropia de cea mai strălucitoare stea din constelația Leo pe data de 28 martie. În dreapta Lunii se află Regulus, o stea de culoare albastră.

Până la sfârșitul lunii, Luna va traversa constelația Leo și Virgo printre stelele mai puțin strălucitoare din aceasta constelații.

Mai țineți minte că în luna ianuarie s-a produs Luna Albastră? Un fenomen mediatizat ca fiind foarte rar. Așa am ajuns ca noi, Observatorul Urseanu, să avem peste 1000 vizitatori pe data de 31 ianuarie.  Ei bine, se va produce și în luna aceasta acest eveniment. „Lună Albastră” se referă la faptul că se produce în aceeași lună calendaristică faza de Lună Plină. Pe data de 31 martie se va produce din nou faza de Lună Plină la ora 15:37. 

FAQ:
Va fi diferită de ultima faza de Lună Plină? Se va face Luna albastră?  Ne afectează cu ceva Luna astăzi? Va trebui să mâncăm numai pufarine albastre? Trebuie să facem ceva diferit în această seara? Simțim energii de la Lună? Are mai multă „forță” Luna? Știe Luna că existăm?

Nu.

Mai multe despre fazele Lunii aici.

 

Mersul planetelor în martie 2018

Seara se pot vedea, imediat după apusul Soarelui, planetele Venus și Mercur. După miezul nopții răsare Jupiter și în a doua jumătate a nopții le vom avea pe cer și pe Marte și Saturn.

Când se văd planetele (la mijlocul lunii)
Seara
Miezul nopții
Dimineața
Mercur, Venus (înspre vest)
Jupiter (înspre sud-est)
Jupiter (înspre sud-vest)
Uranus (înspre vest)
Marte și Saturn (înspre sud)
    Neptun (înspre est)

 

Venus și Mercur încep luna împreună, fiind vizibile înspre vest, foarte aproape de orizont, imediat după apusul Soarelui. În primele zile ale lunii apun la o oră după Soare, deci nu se văd pe un cer de noapte. Cea mai bună oră de observație în prima săptămână a lunii este 18:20, iar spre sfârșitul lunii, 18:40.

Venus se vede mai ușor, ca o stea strălucitoare aflată în preajma orizontului, în jurul orei 18:30. Folosiți-o ca să o găsiți pe Mercur, care va trece în luna martie prin cea mai favorabilă perioadă de vizibilitate din timpul anului.

Dacă la începutul lunii cele două planete se vor afla aproape una de alta, pentru că Mercur se mișcă repede pe cer, se va îndepărta aparent de Venus și de Soare. O veți vedea cum în fiecare zi se află mai sus pe cer față de vecina ei, momentul culminant venind pe 14 și 15 martie. Atunci, Mercur se află la depărtarea unghiulară maximă de Soare și apune la 1,5 ore după acesta.

Venus și Mercur pe cerul de seară. În zonă se află și Uranus, care nu se vede cu ochiul liber
Venus și Mercur pe cerul de seară. În zonă se află și Uranus, care nu se vede cu ochiul liber

 

În continuare, planeta începe să se apropie de Soare și va fi pierdută în lumina acestuia în jurul datei de 25 martie. În serile de 20 și 21 martie Mercur se va afla iar lângă Venus.

Venus se îndepărtează încet de Soare, apunând la aproape două ore după acesta, la sfârșitul lunii. Planeta rămâne din ce în ce mai mult pe cer, în timp ce strălucirea și diametrul aparent cresc.

Luna se va afla în preajma planetelor Venus și Mercur pe 18 și 19 martie.

Luna, Venus și Mercur se întâlnesc pe cerul de seară: 18-20 martie, ora 18:40
Luna, Venus și Mercur se întâlnesc pe cerul de seară: 18-20 martie, ora 18:40

 

Uranus se află pe cer în preajma planetei Venus, în ultima jumătate de martie. Pe 27, 28 și 29 martie se va afla foarte aproape de Venus, cele două planete fiind vizibile prin telescop, în același câmp vizual. Planeta se află la sfârșitul perioadei de vizibilitate.

Jupiter răsare la miezul nopții, dar la sfârșitul lunii va răsări în jurul ore 23. Se vede în această perioadă jumătate de noapte, ca un astru foarte strălucitor, care nu pâlpâie.

Pentru a îl găsi pe cer priviți înspre sud-est în jurul orei 1 dimineața. Cea mai strălucitoare stea care se vede nu foarte sus față de orizont este Jupiter. O puteți găsi și dacă priviți înspre sud în jurul orei 5 dimineața.

Luna se află în zonă în diminețile de 6 și 7 martie. Căutați atunci Luna și Jupiter se va afla în preajmă.

Luna și Jupiter se întâlnesc în diminețile de 6, 7 și 8 martie, ora 4
Luna și Jupiter se întâlnesc în diminețile de 6, 7 și 8 martie, ora 4

 

Marte și Saturn răsar după Jupiter, Marte în jurul orei 2:30 la începutul lunii, iar Saturn în jurul orei 3:40. Totuși, pentru că Marte se mișcă aparent repede pe cer, la sfârșitul lui martie vor răsări în același moment.

Sunt cele mai strălucitoare obiecte din partea de sud-est a cerului, după ce răsar, singurul astru care are o strălucire asemănătoare fiind steaua Antares, aflată pe o linie care unește cele două planete, spre dreapta față de planete.

Marte este planeta portocalie, spre deosebire de Saturn, care are o culoare alb-gălbuie. Cele două planete nu pâlpâie, dar Antares da, așa că aveți încă un motiv să le deosebiți.

Interesantă aici este mișcarea aparentă pe cer a planetei Marte: aceasta se mișcă zilnic de la dreapta la stânga din două motive: rotația ei în jurul Soarelui și rotația Pământului în jurul acestuia. Rezultatul este că Marte va străbate o parte mare de cer în numai 30 de zile, ajungând lângă Saturn pe 2 aprilie.

Încă de pe 25 marte vom vedea cum distanța aparentă dintre cele două planete este foarte mică, cei doi aștri formând o pereche pe fondul difuz al Căii Lactee. În diminețile de 18, 19 și 20 martie, Marte va străbate o zonă de cer bogată în nebuloase: sub planetă se află Nebuloasa Lagoon (Meesier 8), iar desupra, Nebuloasa Triffid (Messier 20). Și Saturn se află în preajma unui obiect spectaculos: chiar sub planetă se află roiul globular Messier 22. Așa e când te afli în cea mai bogată parte a Căii Lactee: ești înconjurat de roiuri și nebuloase.

Luna trece prin preajma celor două planete în diminețile de 9, 10 și 11 martie.

Luna, Marte și Saturn se întâlnesc în diminețile de 9, 10 și 11 martie, ora 5:30
Luna, Marte și Saturn se întâlnesc în diminețile de 9, 10 și 11 martie, ora 5:30

 

 

Cei ce doresc să observe planetele prin telescoapele astronomice și nu știu cam ce ar putea vedea pot folosi imaginea de mai jos. Sunt trecute planetele vizibile prin telescoape și diametrul lor aparent (la scară).

Așa arată planetele văzute printr-un telescop la putere medie (100-150x) în luna martie 2018
Așa arată planetele văzute printr-un telescop la putere medie (100-150x) în luna martie 2018

Diametrul aparent al planetelor Marte și Jupiter crește. Aparent și planeta Mercur se mărește dar spre sfârșitul lunii nu se mai poate observa.

 

Sistemul solar în luna martie 2018

Poziția planetelor în luna martie 2018
Poziția planetelor în luna martie 2018

Pe 15 martie Mercur se află la depărtare unghiulară maximă de Soare: 18,5°. Planeta se vede pe cerul de seară.

Pe 5 martie planeta Neptun se află la cea mai mare depărtare de Pământ: 4,63 miliarde de km. Cu o zi înainte planeta se va afla în dreptul Soarelui (la conjuncție cu Soarele).

 

Constelații vizibile pe cerul de seară

Gemini este constelația lunii martie. Se află la meridian seara, iar cele doua stele strălucitoare Castor și Polux poti fi indentificate ușor, ca două stele strălucitoare, asemnătoare, una sub alta, înspre sud aproape deasupra capului. Orion și Sirius se află înspre sud vest. Orientați harta cu orizontul vestic în jos și priviți înspre vest pe cer. Cele mai strălucitoare stele pe care le vedeți sunt Capella (cea mai de sus) și Aldebaran. Fac parte din mulțimea de stele strălucitoare aflate pe cer în serile lunii martie. Printr-un binoclu, la picioarele gemenilor, se află un roi stelar spectaculor, M35, vizibil ca o pată difuza prin cele mai mici instrumente și ca o aglomerație de stele prin lunete și telescoape mai mari.


Cerul lunii martie 2018 - varianta pdf

 

Gemini se află în vârful unui arc format din constelații ușor de identificat: Canis Minor, Orion, Auriga, Taurus și Perseus. Nu uitați de triunghiul de iarnă, format din stelele Sirius, Procyon și Betegeuse.

Un mare hexagon, format din stele strălucitoare poate fi observate seara pe cer: porniți de la Sirius, urcați spre Polux, Castor, sus spre Capella, jos la Aldebaran, spre Rigel și înapoi la Sirius.

Spre est se văd deja constelațiile de primăvară. Leo și steaua sa cea mai strălucitoare, Regulus și o parte din Virgo înspre est.

Pentru a vedea o altă stea strălucitoare, prelungiți oiștea Carului Mare, înspre nord-est. Veți da de Arcturus din Bootes.

 

Fenomenele lunii martieTot în această lună:

Autori:

  • Soarele, Luna - Elisabeta Petrescu
  • Planetele, aspectul cerului - Adrian Șonka

 

01-Mar-2018 17:30