Calendar astronomic - iunie 2019

Luna iunie poartă numele zeiţei romane Juno (sau Junona). Aceasta era soţia lui Jupiter. În mitologia greacă zeiţa Juno se numea Hera. În tradiția noastră populară, luna iunie se numește Cireșar.

 

Soarele în iunie 2019

Momentele de răsărit și apus ale Soarelui sunt calculate cu o precizie de un minut. Din cauza condițiilor atmosferice (presiunea atmosferică, umiditatea, etc.), momentele observate pot fi diferite.

Data
Răsăritul și apusul Soarelui în iunie 2019
 
București
Centrul țării Sudul tării Nordul țării Estul țării Vestul țări
1 iunie
Răsărit 05:35 05:33 05:42 05:27 05:21 05:51
Apus 20:55 21:05 20:57 21:12 20:53 21:23
10 iunie
Răsărit 05:32 05:30 05:39 05:23 05:17 05:47
Apus 21:02 21:12 21:03 21:19 21:00 21:30
20 iunie
Răsărit 05:31 05:29 05:39 05:22 05:17 05:47
Apus 21:06 21:17 21:07 21:24 21:05 21:34

În calculele de mai sus s-au folosit ca loc de observație următoarele coordonate geografice:

  • București - 44,4° latitudine nordică, 26,1° longitudine estică;
  • centrul țării - 46° latitudine nordică, 25° longitudine estică;
  • sudul țării - 43,63° latitudine nordică, 25° longitudine estică;
  • nordul țării - 47,63° latitudine nordică, 25° longitudine estică;
  • estul țării - 46° latitudine nordică, 28,15° longitudine estică;
  • vestul țării - 46° latitudine nordică, 20,75° longitudine estică.

Calculați când răsare Soarele în orașul dvs.

Cel mai tărziu apus de Soare se va produce în perioada 21 iunie - 01 iulie, când acesta va apune la ora 21:04 pentru București. Zilele în care se produce cel mai târziu apus sunt aceleași și pentru alte regiuni ale țării, cu toate că diferă orele de apus/răsărit.

La București, noaptea cea mai scurtă se va produce între 17 și 25 iunie și va avea o durată de 8 ore și 28 de minute.

Data
Durata nopții în iunie 2019
București
Centrul țării Sudul tării Nordul țării Estul țării Vestul țării
1 iunie
8h42m
8h30m
8h47m
8h17m
8h30m
8h30m
10 iunie
8h32m
8h19m
8h38m
8h06m
8h19m
8h19m
20 iunie
08h28m
8h15m
8h34m
8h01m
8h15m
8h15m

Aparent, Soarele va începe luna în constelația Taurus și va intra în Gemeni pe 23 iunie. Atenție: nu luați în serios pozița Soarelui în constelații.

Poziția aparentă a Soarelui în luna iunie
Poziția aparentă a Soarelui în luna iunie 2019

Văzut de pe Soare, Pământul se va afla în constelața Ophiucus între 1 și 17 iunie și în Sagittarius în restul lunii. În luna iunie, Pământul se va vedea în preajma planetei Jupiter. Vizionare plăcută!

De pe Marte, planeta noastră se va vedea înainte de răsăritul Soarelui.

Solstițiul de vară se va produce pe 21 iunie la ora 18:54. Citiți mai multe despre acest fenomen.

Luna în iunie 2019

 

În prima zi din luna iunie, Luna se vede înainte de răsăritul Soarelui spre est aproape de orizont. O să vedeți o seceră subțire, iar în stânga ei se vede planeta Venus (Luceafărul de dimineață) foarte strălucitoare.

Pe data de 3 iunie la ora 13:00 se produce faza de Lună Nouă. Astăzi și mâine, Luna va trece aparent în apropierea Soarelui. Nu se va poate observa Luna datorită luminii Soarelui. 

Două zile mai târziu, Luna tot ca o seceră subțire va arăta și se va vedea spre vest după apusul Soarelui.  Uitați-vă pe cer cu ajutorul unui binoclu în jurul orei 21:30 și căutați Luna. La ora aceasta este încă foarte multă lumină pe cer și este greu de observat. În dreapta Lunii foarte aproape de seceră se află și planeta Marte care o să se vadă foarte slab.

Pe data de 6 iunie, Luna se va afla în constelația Cancer. În dreapta Lunii spre sus se află roiul meu preferat, Preasepele. Întradevăr este foarte jos pe cer acum, dar este ușor de găsit cu un binoclu și prezintă multe stele strălucitoare.

Pe 8 iunie, Luna se va afla lângă cea mai strălucitoare stea din constelație Leo, Regulus. O puteți observa în stânga jos față de Lună. Deasupra Lunii puteți descoperi stelele din această constelație.

În următoarele zile, Luna traversează stelele din constelația Leo și Virgo până pe data de 12 iunie. Pe data de 10 iunie se produce faza de Primul Pătrar la ora 9:00. Doar jumătate din suprafața Lunii se vede iluminată de către Soare. Perioada dintre faza de Lună Nouă și până în Lună Plină, este favorabilă pentru observații astronomice la acest obiect. Uitați-vă cu un binoclu sau instrument astronomic la terminatorul Lunii și o să observați detalii pe relief.

Pe zi ce trece, faza Lunii va crește și devine din ce în ce mai mai strălucitoare. Pe data de 14 iunie, Luna se va afla în mijlocul constelației Libra. O constelație ușor de învățat deoarece este un romb mare. În jurul Lunii veți putea observa cele patru stele strălucitoare din asterismul constelației Libra. Nu la fel de ușor sunt de învățat numele lor: Zubenelgenubi, Zubeneschamali, Zuben Elakrab și Brachium.


Fazele Lunii în iunie 2018
Fazele Lunii în iunie 2019

O zi mai târziu, Luna se află în Scorpius. Sub Lună puteți observa cea mai strălucitoare stea din această constelație, Antares. O stea super-gigantă roșie. În dreapta stelei Antares se văd trei stele una sub cealaltă, stele ce reprezintă cleștii scorpionului. Acum uitați-vă în stânga Lunii. O să vedeți un astru foarte strălucitor, planeta Jupiter.

Pe data de 16 iunie, căutați Luna în jurul orei 00. În dreapta jos față de Lună, este Jupiter. Se află foarte aproape una de cealaltă aparent.

Faza de Lună Plină se produce pe data de 17 iunie la ora 11:36. Astăzi Luna se va afla la 180 grade față de Soare și o putem observa pe tot parcursul nopții.

Pe 18 iunie, Luna se va afla lângă o altă planetă. De data aceasta trebuie să vă uitați pe cer după ora 01:00 spre sud. Deasupra Lunii spre stânga, se află planeta Saturn. Chiar și cu un binoclu puteți observa inelele acestei frumoase planete.

Două zile mai târziu, Luna se va afla în constelația Capricornus. Deasupra Lunii se văd cele mai strălucitoare două stele din această constelație. Algedi și Dabih, coarnele Capricornului, sunt de fapt două stele duble. Una dintre ele se vede și cu ochiul liber că are un companion. Vă las să descoperiți care.

În următoarea perioadă, Luna traversează Carpicornus și Aquarius prin zone cu stele mai puțin strălucitoare.

Pe data de 24 iunie, Luna se va afla în apropierea planetei Neptun în Aquarius. Planeta nu se poate vedea cu ochiul liber. Cu un binoclu se poate observa, dar o să se vadă ca un punct. Este o planeta mai mare decât a noastră, dar și foarte departe.

Faza de Ultimul Pătrar, se produce pe 25 iunie la ora 12:42. Astăzi se va vedea doar jumătatea stângă iluminată din Lună. Faza Lunii este în descreștere și se va vedea din ce în ce mai târziu pe cer, în a doua jumătate a nopții.

Luna continuă să se plimbe printre constelații și va traversa constelația Pisces. Pe data de 27 iunie, deasupra Lunii se va afla Uranus. O altă planeta care nu se poate observa cu ochiul liber. Aveți nevoie de un instrument astronomic și o hartă a cerului. Nici această planetă nu prezintă detalii.

Pe data de 28 iunie, Luna se va întâlni cu Vesta, unul dintre cei mai mari asteroizi din centura principală dintre Marte și Jupiter. Vesta are peste 500km diametru și se poate observa cu un binoclu. Scoateți la imprimantă o hartă a asteroidului cu mișcarea acestuia pentru a-l repera ușor.

În ultima zi din această lună, Luna se va afla în Taurus. Dacă vă treziți în jurul orei 5 și aveți un orizont, uitați-vă spre est. Deasupra secerii Lunii se vede roiul Pleiade. Un roi stelar deschis din care puteți observa șapte stele strălucitoare.

Cer senin!

Mai multe despre fazele Lunii aici. Calculați când răsare Luna. Calculați când se apropie Luna de Terra.


Mersul planetelor în iunie 2019

Mercur și Marte se văd doar seara, înspre apus. Jupiter se vede toată noaptea, iar Saturn aproape toată noaptea. Venus se vede cu chiu, cu vai, înainte de răsăritul Soarelui

Când se văd planetele (la mijlocul lunii)
Seara
Miezul nopții
Dimineața
Marte, Mercur (înspre nord-vest) Jupiter (înspre sud) Saturn (înspre sud-vest)
Jupiter (înspre sud-est) Saturn (înspre -sud-est) Neptun, Uranus (înspre sud-est și est)

Pe tot parcursul lunii iunie Mercur se află la depărtare unghiulară mare de Soare și poate fi văzut cu ochiul liber. Se poate vedea înspre apus, după ora 21 dar nu mai târziu de 22. Apare ca o stea care în fiecare seară își schimbă poziția printre stele, dar rămâne vizibilă în aceeași direcție. Atenție însă, căci planeta se va afla jos pe cer, aproape de orizont.

Mercur se va plimba prin constelația Gemini, acolo unde se află și Marte, cu care se va întâlni în serile de 17, 18 și 19 iunie. Le puteți vedea pe amândouă în același câmp al unui binoclu care mărește de 7 ori, înspre orizontul de nord-vest.

Aceasta este cea mai bună perioadă din an când putem vedea cu ușurință planeta Mercur.

Marte se vede după apusul Soarelui dar nu are o strălucire foarte mare. O puteți găsi lângă Lună în seara de 5 iunie, iar în restul timpului va trebui să o folosiți pe Mercur pentru a o găsi (pentru că Mercur este mai strălucitoare). O mai puteți găsi într-un fel: căutați-le pe Castor și Polux, stele sub care se va afla planeta roșie pe parcursul lunii iunie.

Marte și Mercur se întâlnesc pe cerul de seară
Marte și Mercur pe cerul de seară pe 10 și 20 iunie 2019, ora 22

 

Din păcate strălucirea planetei Marte este mai mică decât a stelelor din jurul ei, așa că veți întâmpina dificultăți în a o găsi. Totuși, cu cât este mai greu să o vezi și o găsești, cu atât este mai satisfăcător.

Putem spune că iunie este ultima lună în care o puteți vedea pe Marte pe cer. Soarele se apropie aparent din ce în ce mai mult de ea și se va pierde în lumina acestuia. Planeta reapare dimineața începând cu luna noiembrie.

Marte e greu de văzut dar Jupiter poate fi văzută până și de câini. În iunie planeta se află „la opoziție”, adică în partea opusă Soarelui, văzută de pe Pământ. Mai ușor este așa: când nu e Soarele pe cer, este Jupiter.

Este momentul când planeta se vede toată noaptea și se află și la distanță mică de noi, la numai 640 de milioane de km!

Rezultatul este că Jupiter este foarte strălucitor și poate fi văzut chiar și din greșeală. Priviți înspre est după ora 23 și o veți vedea. Este o stea foarte strălucitoare care nu pâlpâie, de culoare gălbuie. Dacă încă nu credeți așteptați până în seara de 16 iunie și veți vedea și Luna lângă ea.

În dreapta planetei se află o stea strălucitoare. Este Antares din constelația Scorpius, o stea foarte utilă pentru că poate fi folosită. La ce? Puteți vedea că Jupiter se mișcă printre stele luând-o ca reper pe Antares. Comparați distanța dintre cele două obiecte la începutul lunii și la sfârșitul ei și veți vedea că distanța se micșorează.

Încă ceva și terminăm cu Jupiter. Anul acesta planeta se află în aceeași direcție pe cer în care astronomul Kepler a văzut o supernovă în 1604.

Luna se apropie de Jupiter și Saturn
Luna, Jupiter și Saturn în perioada 14-19 iunie 2019, ora 23:40

 

Imediat după Jupiter răsare o altă planetă: Saturn. Aceasta este mai puțin strălucitoare decât Jupiter daca rămâne cel mai strălucitor obiect din zona de pe cer în care se află.

Planeta răsare la miezul nopții la începutul lunii, dar cu două ore mai devreme la sfârșit, așa că o putem vedea toată noaptea. Toată vara și toamna vom vedea cele două planete în aceeași direcție a cerului, Saturn mișcându-se foarte încet.

Ca să o găsiți aveți două variante. Prima: căutați-l pe Jupiter și priviți în stânga lui. Veți vedea un astru strălucitor care nu pâlpâie. Saturn!

A doua: așteptați noaptea când Luna ajunge lângă Saturn, adică noaptea de 18 spre 19 iunie. Căutați Luna și veți vedea că în stânga ei se află o stea strălucitoare. Saturn! În noaptea următoare veți vedea planeta în dreapta Lunii.

Neptun răsare cu puțin timp înaintea Soarelui, iar Uranus este și mai apropiat de astrul zilei, drept pentru care nu se pot vedea.

Venus se vede foarte greu în timp ce răsare și Soarele. Planeta va reapărea

Cei ce doresc să observe planetele prin telescoapele astronomice și nu știu cam ce ar putea vedea pot folosi imaginea de mai jos. Sunt trecute planetele vizibile prin telescoape și diametrul lor aparent (la scară). Dacă au, este trecută și faza planetelor

Aspectul planetelor văzute printr-un telescop la putere medie (100-150x) în luna iunie 2019
Aspectul planetelor văzute printr-un telescop la putere medie (100-150x) în luna iunie 2019

Diametrul aparent al planetei Jupiter este la maxim în luna iunie. Venus se vede fără fază dar este prea aproape de Soare pentru a putea fi observată.

 

Sistemul solar în luna iunie 2019

Poziția planetelor în luna iunie 2019
Poziția planetelor în luna iunie 2019

 

Pe 10 iunie Jupiter se află la opoziție, adică în partea opusă Soarelui, văzut de pe Pământ. Pe 12 iunie planeta se află la cea mai mică depărtare de Terra, la perigeu, la 640 de milioane de km.

 

 

Constelații vizibile pe cerul de seară

Cerul lunii iunie 2018
Cerul lunii iunie 2019
. Click aici pentru varianta pdf.

 

Carul Mare a trecut de cea mai înaltă poziție pe cer (zenit) dar continuă să domine cerul. Stelele din constelație pot fi folosite pentru a găsi alte obiecte. Ultimele două din car ne arată unde se află steaua Polară, iar cele care formează oiștea ne arată unde este steaua Arcturus dar și Spica.

Constelațiile de primăvară încep să apună devereme. Leo se apropie din ce în ce mai mult de orizontul vestic, iar Corvus și Crater de cel sud-vestic. Doar coada Hidrei ramâne pe cer, șerpuind printre stele.

Dar, înspre est, răsar noi stele și constelații. Înspre sud-est se află Scorpius, urmat de Sagittarius (Săgetătorul). Înspre est și nord-est se află două „pasari”, Aquila (Vulturul) și Cygnus (Lebăda).

Virgo a trecut de meridian dar își păstreaza poziția deasupra orizontului ore bune, după ce se întunecă. La est de aceasta apar Serpens Caput (Șarpele) și Ophiucus (Ofiuc). Deasupra lor se află eroul Hercule, constelație care la o primă vedere se vede ca un mic patrulater.

În nord avem Ursa Major și Ursa Minor și printre ele Dragonul (Draco). Încercați, în serile cu cer curat, să identificați toate stelele dragonului. Veți călători pe un drum întortocheat, printre patru constelații. Capul dragonului se află sub piciorul pe care îngenunchează Hercule.

„W-ul” arhicunoscut al constelației Cassiopeia se ridică pe cer după miezul nopții, semn al toamnei astrale.Fenomenele lunii iunie

 

Tot în această lună

Autori:

  • Soarele, planetele, aspectul cerului - Adrian Șonka
  • Soarele, Luna - Elisabeta Petrescu

 

07-Jun-2019 9:59