Calendar astronomic - februarie 2019

Este cea mai scurtă lună, ce are 28 de zile. Odată la 4 ani se adaugă o zi lunii februarie, aceşti ani numindu-se „ani bisecţi". Anul 2019 nu este un an bisect. Februarie este ultima lună adăugată calendarului gregorian, în anul 450 î.e.n. de către Numa Pompilius. Înainte de acest an, romanii considerau iarna un anotimp fără luni.

Numele lunii vine de la ritualul roman de purificare care se numea "Februa". În tradiția noastră populară, luna februarie se numeste Făurar.

Soarele în februarie 2019

Momentele de răsărit și apus ale Soarelui sunt calculate cu o precizie de un minut. Din cauza condițiilor atmosferice (presiunea atmosferică, umiditatea, etc.), momentele observate pot fi diferite.

Data
Răsăritul și apusul Soarelui în februarie 2019
 
București
Centrul țării Sudul tării Nordul țării Estul țării Vestul țării
1 feb
Răsărit

7:36

7:44

7:38

7:48

7:32

8:01

Apus

17:26

17:26

17:32

17:22

17:14

17:44

10 feb
Răsărit

7:24

7:32

7:27

7:36

7:20

7:49

Apus

17:39

17:40

17:39

17:36

17:27

17:57

20 feb
Răsărit

7:10

7:17

7:13

7:19

7:04

7:34

Apus

17:53

17:54

17:58

17:52

17:42

18:12

În calculele de mai sus s-au folosit ca loc de observație următoarele coordonate geografice:

  • București - 44,4° latitudine nordică, 26,1° longitudine estică;
  • centrul țării - 46° latitudine nordică, 25° longitudine estică;
  • sudul țării - 43,63° latitudine nordică, 25° longitudine estică;
  • nordul țării - 47,63° latitudine nordică, 25° longitudine estică;
  • estul țării - 46° latitudine nordică, 28,15° longitudine estică;
  • vestul țării - 46° latitudine nordică, 20,75° longitudine estică.

Calculați când răsare Soarele în orașul vostru.

Se află în constelaţia Capricornus (Capricornul) la începtutul lunii şi în Aquarius (Vărsătorul) la sfârşitul ei.


Poziția aparentă a Soarelui în constelații la începutul și sfârșitul lunii

 

Durata nopții a început să scadă de la solstițiul de iarna, iar ziua se mărește.

Data
Durata nopții în luna februarie 2019
București
Centrul țării Sudul tării Nordul țării Estul țării Vestul țării
1 feb
14h10m
14h18m
14h06m

14h27m

14h18m
14h18m
10 feb
13h46m
13h53m
13h43m
14h00m
13h53m
13h53m
20 feb
13h18m
13h22m
13h15m
13h28m
13h22m
13h22m

De pe Soare vom vedea Pământul în constelația Cancer (Racul) în primele șapte zile ale lunii. Va trece apoi în Leo, constelație în care va rămâne până la sfârșitul lunii.

 

Luna în februarie 2019

Pe data de 1 februarie găsim Luna pe cer doar dacă ne trezim înainte să răsară Soarele. Se poate observa spre est ca o seceră subțire. În apropierea Lunii se află trei planete: Jupiter, Venus și Saturn. Primele două sunt foarte strălucitoare și se pot observa ușor în dreapta sus față de Lună, prima de la Lună fiind Venus. Saturn, se află aproape de orizont în stânga jos față de secera Lunii.

În dimineața de 2 februarie Luna trece peste planeta Saturn. Acest fenomen se numește „ocultație”. Dacă vă treziți în jurul orei 6:30 o să vedeți un astru strălucitor foarte aproape de secera Lunii. La ora 6:51 astrul va dispărea în spatele discului lunar. Pentru că fenomenul se întâmplă în timpul crepuscului de dimineață, folosiți un binoclu sau un instrument astronomic.

Pe data de 4 februarie la ora 23:06 se produce faza de Lună Nouă. Luna va trece prin fața Soarelui și nu se va putea observa.

Două zile mai târziu, revedem Luna pe cerul de seară de aceasta dată. Imediat după apusul Soarelui spre vest se poate observa secera Lunii. Se va afla în constelația Aquarius, iar pe zi ce trece vom vedea cum se mărește faza.
Perioada dintre fazele de Lună Nouă și după Primul Pătrar este favorabilă pentru observații la acest astru. Chiar dacă Luna arată mai frumos cu ochiul liber când este Lună Plină, prin telescop este foarte strălucitoare și nu prezintă detalii. Când se află terminatorul (locul unde se întâlnește întunericul cu lumina) pe suprafața lunară, putem observa în această zonă mările lunare, cratere, munți și detalii pe relief.

Fazele Lunii în februarie 2019
Fazele Lunii în februarie 2019

Pe data de 7 februarie Luna se va afla în apropierea planetei Neptun. Planeta nu se poate observa cu ochiul liber din păcate.

Luna va traversa constelația Aquarius și va ajunge în Pisces. Pe data de 10 februarie deasupra Lunii se vor afla două planete: Uranus și Marte. Planeta Marte se poate observa ușor fiind strălucitoare. Uranus este la limita visibilității și se poate observa doar cu ajutorul unui instrument astronomic în stânga planetei Marte.

Trei zile mai târziu Luna ajunge în constelația Taurus. În această seară (13 februarie) se va produce faza de Primul Pătrar la ora 00:30.  Luna va fi sus pe cer de la apusul Soarelui și va apune aproape de miezul nopții. Se poate observa jumătatea dreaptă din suprafața Lunii. Cu ochiul liber puteți observa din mările lunare (zonele mai închise la culoare de pe Lună), și un fenomen interesant care se numește „lumina cenușie”. Atunci când vedeți jumătatea întunecată a Lunii se datorează reflexiei luminii de pe planeta noastră. 

Tot în această seară, puteți localiza două roiuri stelare cu ajutorul Lunii. Deasupra Lunii spre dreapta se află un ghem mic de stele. Se pot observa aproximativ șapte stele cu ochiul liber. Este vorba de roiul Pleiade. În stânga Lunii în jurul stelei roșiatice Aldebaran, se află roiul stellar Hyade. Un alt roi stelar deschis foarte frumos. Printr-un instrument astronomic veți descoperi sute de stele în același loc.

Pe data de 14 februarie, ambele roiuri stelare se vor afla în dreapta Lunii. Sub Lună se va afla constelația Orion, o constelație de iarnă ușor de recunoscut. Căutați sub Lună trei stele strălucitoare apropiate orizontal. Cele trei formeaza „centura lui Orion”.

Pe data de 16 și 17 februarie puteți identifica cele mai strălucitoare stele din constelația Gemini cu ajutorul Lunii.  Pe 16 februarie, se pot vedea în stânga Lunii două stele una sub cealaltă. Cea de sus este Castor, iar cea de jos Pollux. În următoarea seară puteți găsi aceste stele deasupra Lunii. Tot pe data de 17 februarie în stânga Lunii se află roiul stelar Preasepele. Roiul se poate vedea cu ochiul liber din afara orașului și dacă Luna nu este în zonă. Se poate găsi foarte ușor cu ajutorul unui binoclu.

Luna Plină se produce pe data de 19 februarie la ora 17:54. Luna se va afla în constelația Leo, iar în dreapta ei foarte aproape se află Regulus, cea mai strălucitoare stea din această constelație.
În această seară, Luna se va afla la 180° față de Soare. Vom vedea iluminată complet discul lunar și Luna va rămâne pe cer pe tot parcursul nopții, apunând la răsăritul Soarelui.

În următoarea perioada Luna va traversa constelația Leo și Virgo prin zone cu stele mai puțin strălucitoare.

Pe data de 23 februarie sub Lună se va afla o stea albastră strălucitoare. Este vorba de Spica, cea mai strălucitoare stea din Virgo. Pe data de 24 februarie, steaua Spica se va vedea în dreapta Lunii.

Pe data de 25 februarie se poate observa deja cum faza Lunii a scăzut. Vom găsi Luna în constelația Libra. Dacă aveți un cer bun, uitați-vă în jurul Lunii nu foarte departe de ea. Este înconjurată de patru stele strălucitoare în formă de romb. Plecați de la cea mai strălucitoare stea, Zubenelgenubi care se află în dreapta Lunii. Deasupra se vede Zubeneschamali, în stânga este Zuben Elakra și sub este Brachium.

Ultimul Pătrar se produce pe data de 26 februarie la ora 13:36.  Luna se va afla în constelația Scorpius și se va vedea jumătatea stângă iluminată din suprafața lunară. Luna se va vedea doar în a doua jumătate a nopții. Sub Lună în această seară, găsim steaua Antares, o stea super gigantă roșie la sfârșitul vieții.

În ultimele două zile din luna februarie Luna se va afla în aproapierea planetei Jupiter.  Pe data de 27 februarie în jurul orei 4 uitați-vă în stânga Lunii. Astrul strălucitor este Jupiter. Pe data de 28, planeta se va afla în dreapta Lunii.

Mai multe despre fazele Lunii aici.

Mersul planetelor vizibile cu ochiul liber în februarie 2019

Seara se vede doar Marte. După ora 4 dimineața răsar Jupiter, Saturn și Venus, care se văd până răsare Soarele. În a doua jumătate a lunii se poate vedea seara și planeta Mercur, imediat după apusul Soarelui.

Când se văd planetele (la mijlocul lunii)
Seara
Miezul nopții
Dimineața
Mercur, Neptun (înspre sud-vest)
Jupiter (înspre sud)
Uranus, Marte (înspre sud-vest)   Saturn, Venus (înspre sud-est)

Mercur se va vedea seara în a doua jumătate a lunii. O veți putea vedea cu greu înspre vest, foarte jos față de orizont, după ora 18 dar nu mai târziu de 18:50. Va apune la o oră jumătate față de Soare în perioada aceasta. Va fi îndeajuns de strălucitoare, cea mai strălucitoare stea din zona în care se află.

În serile de 18 și 19 februarie Mercur se va afla în preajma planetei Neptun, care nu se poate vedea cu ochiul liber.

Pe cer se află o planetă care se vede deja de un an: Marte. Planeta roșie va mai rămâne pe cer încă șapte luni, fiind vizibiă seara.

Pentru a o vedea trebuie să priviți înspre vest în jurul orei 20, nici deasupra capului, nici la orizont, ci la mijlocul distanței. Veți vedea o stea portocali mai strălucitoare, care nu pâlpâie. În dreapta acestei stele se află altele două, situate una sub alta la acea oră. Steaua portocalie este Marte, iar celelalte doua sunt Hamal (cea de sus, mai strălucitoare) și Sheratan din constelația Aries. Dacă veți privi planeta în fiecare seară, veți vedea cum se mișcă față de cele două stele: Marte este o planetă rapidă.

Luna va trece prin zonă în serile de 9, 10 și 11 februarie.

Luna și Marte: 9-11 februarie, ora 20
Luna și Marte: 9-11 februarie, ora 20

 

Nu departe de Marte se află și Uranus, care din păcate nu se vede ușor cu ochiul liber. Cele două planete se vor apropia aparent una de alta în perioada 11-13 februarie, dar se vor afla în același câmp al unui binoclu 7x50 până oe 24 februarie.

Jupiter răsare după ora 3 dimineața și se vede ca o stea foarte strălucitoare înspre sud-est. Imediat în dreapta planetei se află un alt astru strălucitor (dar nu la fel de strălucitor) care este steaua Antares din constelația Scorpius. Spre sfârșitul lunii planeta va răsări la ora 2, rămânând vizibil până răsare Soarele.

Dacă priviți planeta prin telescop veți fi încântați de stelele care se văd pe fundal. Jupiter se află în Calea Lactee, nu departe de centrul galactic.

Luna trece prin zonă în diminețile de 26, 27 și 28 februarie.

Luna și Marte: 9-11 februarie, ora 20
Luna și Jupiter: 26-28 februarie, ora 5

 

Cerul de dimineață este bogat în planete, după ora 5 răsărind alte două: Venus și Saturn.

Venus face o pereche remarcabilă cu Jupiter, fiind în această perioadă extrem de strălucitoare. Ca să o vedeți așteptați până după ora 5 și veți vedea înspre est un astru extrem de strălucitor care nu pâplâie: Venus.

Venus și mișcă repede pe cer. În fiecare dimineață veți vedea cum se îndepărtează de Jupiter, apropiindu-se de fapt de Soare. Și pentru că planeta se mișcă spre est, înseamnă că va și răsări mai târziu.

Luna trece prin zonă în diminețile de 2 și 3 martie.

Pe drumul ei înspre est, Venus se va întâlni cu Saturn. Pentru a-l vedea trebuie să așteptați până în diminețile dintre 16 și 21 februarie și să o căutați pe Venus. Lângă aceasta se află un mai strălucitor care este Saturn. Cele două planete vor fi apropiate în perioada respectivă dar Venus va îndepărtat, încet, încet de Saturn. În perioada 12-24 februarie Venus și Saturn se vor vedea în același câmp de binoclu 7x50.

Luna se va afla în preajma lui Saturn în diminețile de 1 și 2 martie.

Cei ce doresc să observe planetele prin telescoapele astronomice și nu știu cam ce ar putea vedea pot folosi imaginea de mai jos. Sunt trecute planetele vizibile prin telescoape și diametrul lor aparent (la scară). Dacă au, este trecută și faza lor.

Așa arată planetele văzute printr-un telescop la putere medie (100-150x) în luna februarie 2019
Așa arată planetele văzute printr-un telescop la putere medie (100-150x) în luna februarie 2019

 

Faza planetei Venus scade, în timp ce discul aparent să mărește. Spre sfârșitul lunii vom putea vedea planeta Mercur la pătrar. Discul lui Marte este foarte mic și cu greu se pot distinge detalii pe acesta.Sistemul solar în luna februarie 2019

 

Poziția planetelor în luna februarie 2019
Poziția planetelor în luna februarie 2019

 

Pe 27 februarie Mercur se află la elongație estică maximă față de Soare (la 18,1 grade). Practic, planeta se află în „stânga” Soarelui, adică se vede după apusul acestuia.

 

Constelații vizibile pe cerul de seară în februarie 2019

Februarie este luna când Orion se află seara la cea mai înaltă poziție pe cer, la culminație. Strălucitoarea stea Sirius se află la stânga jos de Orion. Sirius este foarte strălucitoare din două motive: emite de 23 de ori mai multă lumină decât Soarele și este foarte apropiată de noi, la numai 8,6 ani lumină. De la latitudinile noastre, Sirius este cea mai apropiată stea care se vede cu ochiul liber. Face parte din constelația Canis Major (Câinele Mare). Privit pe hartă și pe cer, Canis Major pare un cățel care stă pe labele din spate, și poartă la zgardă steaua Sirius.

La stânga sus de Sirius se află o altă stea strălucitoare, Procyon, din constelația Canis Minor (Câinele Mic). Constelația mai este compusă din doua trei, toate aflate puțin mai sus de Procyon. Aceste două constelații reprezintă pe cei doi câini de vânatoare ai lui Orion.

Deasupra capului, la zenit, se află steaua Capella din constelația Auriga (Vizitiul). Se afla la 42 de ani lumină depărtare și, dacă o urmariți de-a lungul timpului, veți vedea că nu apune, fiind circumpolară.

Comparați steaua Betelgeuse (umărul stâng al lui Orion) cu Sirius și Procyon, și veți vedea cum culorile lor sunt diferite. Betelgeuse este roși, Procyon alb-gălbuie, iar Sirius albăstruie. Diferențele de culoare ne arată diferențele de temperatura ale stelelor.

Spre nord-est întâlnim constelația Ursa Major (Ursa Mare), care revine pe cerul de seară. Ceea ce recunoaștem noi este de fapt o parte din constelație, șapte stele care poartă numele de „Carul Mare”. În această perioadă Carul Marte stă cu oiștea în jos.

Spre est răsare Leo (Leul) împreună cu steaua Regulus. Nu trebuie să ne speriem de regele animalelor, pentru că la vest de constelație se află un monstru marin și mai înfricoșător, Hydra (Hidra). Cea mai strălucitoare stea din constelație se numește Alphard. În limba arabă numele stelei înseamnă „cea singură”.

 

Fenomenele lunii februarie 2019

 

 

Tot în această lună:

Autori:

  • Soarele, Luna - Elisabeta Petrescu
  • Planetele, aspectul cerului - Adrian Șonka

08-Feb-2019 18:32