Calendar astronomic - februarie 2017

Este cea mai scurtă lună, ce are 28 de zile. Odată la 4 ani se adaugă o zi lunii februarie, aceşti ani numindu-se "ani bisecţi". Anul 2017 nu este un an bisect. Februarie este ultima lună adăugată calendarului gregorian, în anul 450 î.e.n. de către Numa Pompilius. Înainte de acest an, romanii considerau iarna un anotimp fără luni.

Numele lunii vine de la ritualul roman de purificare ce se numea "Februa". În tradiția noastră populară, luna februarie se numeste Făurar.

Soarele în februarie 2017

Momentele de răsărit și apus ale Soarelui sunt calculate cu o precizie de un minut. Din cauza condițiilor atmosferice (presiunea atmosferică, umiditatea, etc.), momentele observate pot fi diferite.

Data
Răsăritul și apusul Soarelui în februarie 2017
 
București
Centrul țării Sudul tării Nordul țării Estul țării Vestul țări
1 feb
Răsărit

7:36

7:44

7:38

7:49

7:32

8:02

Apus

17:26

17:26

17:32

17:22

17:13

17:43

10 feb
Răsărit

7:25

7:33

7:28

7:36

7:20

7:50

Apus

17:38

17:39

17:44

17:36

17:27

17:56

20 feb
Răsărit

7:10

7:17

7:13

7:20

7:04

7:34

Apus

17:52

17:54

17:58

17:51

17:41

18:11

În calculele de mai sus s-au folosit ca loc de observație următoarele coordonate geografice:

  • București - 44,4° latitudine nordică, 26,1° longitudine estică;
  • centrul țării - 46° latitudine nordică, 25° longitudine estică;
  • sudul țării - 43,63° latitudine nordică, 25° longitudine estică;
  • nordul țării - 47,63° latitudine nordică, 25° longitudine estică;
  • estul țării - 46° latitudine nordică, 28,15° longitudine estică;
  • vestul țării - 46° latitudine nordică, 20,75° longitudine estică.

Calculați când răsare Soarele în orașul vostru.

Se află în constelaţia Capricornus (Capricornul) la începtutul lunii şi în Aquarius (Vărsătorul) la sfârşitul ei.


Poziția Soarelui în constelații la începutul și sfârșitul lunii

 

Durata nopții a început să scadă de la solstițiul de iarna, iar ziua se măreste.

Data
Durata nopții în luna februarie 2017
București
Centrul țării Sudul tării Nordul țării Estul țării Vestul țării
1 feb
14h09m
14h17m
14h05m
14h25m
14h17m
14h17m
10 feb
13h45m
13h51m
13h42m
13h58m
13h51m
13h51m
20 feb
13h16m
13h21m
13h14m
13h26m
13h21m
13h21m

De pe Soare vom vedea Pământul în constelația Cancer (Racul) în primele șapte zile ale lunii. Va trece apoi în Leo, constelație în care va rămâne până la sfârșitul lunii.

 

Luna în februarie 2017

În prima zi a lunii februarie, Luna se găsește în constelația Cetus și se poate vedea după apusul Soarelui, în aceeași direcție. Faza Lunii este în creștere, iar în dreapta jos față de ea sunt doi aștri strălucitori. Primul de la orizont spre Lună este planeta Venus, fiind foarte strălucitor. În stânga sus față de Venus, astrul roșiatic este planeta Marte. Ambele se află în constelația Pisces și vor rămâne până la sfărșitul lunii în această zonă.

Pe 2 februarie, Luna este în apropierea planetei Uranus. Planeta se poate observa cu un instrument astronomic.

Perioada aceasta până pe 10 februarie, observațiile la Lună sunt favorabile datorită fazei mici. Vă invităm la Observatorul Astronomic pentru a o observa prin intrumente dedicate. Veți putea observa detalii pe suprafața sateliului: cratere, munți, văi, detalii până la 1 km.
 
Primul Pătrar se produce pe 4 februarie la ora 6:19. Luna va fi sus pe cer de la apusul Soarelui și va apune aproape de miezul nopții. Se poate observa jumătatea dreaptă din suprafața Lunii. Cu ochiul liber puteți observa din mările lunare (zonele mai închise la culoare de pe Lună), și un fenomen interesant ce se numește „lumina cenușie”. Atunci când vedeți jumătatea întunecată a Lunii se datorează reflexiei luminii de pe planeta noastră. Deasupra Lunii se văd câteva stele ghemuite, acela este roiul de stele Pleiade. Pe un cer bun, puteți număra 7 stele în acest roi.

Pe data de 5 februarie, Luna se va afla aparent printre stelele roiului Hyade din Taurus. În noaptea 5 spre 6 februarie se va produce o ocultație. Luna va trece peste steaua Aldebaran, cea mai strălucitoare stea din această constelație. Fenomenul începe la ora 00:57, ora locală.

Fazele Lunii în februarie 2017
Fazele Lunii în februarie 2017

Pe 8 februarie, Luna se va afla în constelația Gemini. Din oraș sunt ușor de recunoscut stelele Castor și Pollux ce se află în stânga Lunii în această seară. Dar, în dreapta Lunii vom avea constelația Orion care este formată din stele strălucitoare și conține incofundabila „centură”, cele trei stele apropiate aparent, aflate în linie.

Două nopți mai târziu, pe data de 10 februarie, Luna se va afla în constelația Cancer, în apropierea unui alt roi de stele deschis, Praesepele sau M44. Este un grup de stele ce se vede cu ochiul liber când ești departe de luminile orașului și când nu este Luna în preajmă. Totuși, și cei din oraș se pot bucura de el dacă au un binoclu sau un instrument astronomic.

Pe 11 februarie se produce faza de Lună Plină la ora 2:33. Asta înseamnă că planeta noastră se află între Soare și Lună. În apropierea acestei faze, se poate întâmpla un fenomen astronomic frumos, atunci când Luna trece prin umbra planetei noastre și se produce o eclipsă de Lună. Nu este un eveniment rar, dar poate fi și spectaculos. De această dată, vom avea o eclipsă de Lună prin penumbră și puteți citi toate detaliile despre acest eveniment aici.

În această noapte, Luna se va vedea pe tot parcursul nopții pe cer și faza satelitului va descrește pe zi ce trece, răsărind din ce în ce mai târziu.

Pe data de 12 februarie, Luna se va fi tot în constelația Leo iar în dreapta ei avem cea mai strălucitoare stea din această constelație, Regulus. O stea de culoare albastră.

Între 13-15 februarie Luna traversează constelația Leo și Virgo printre stelele mai puțin strălucitoare și se răsare după ora 22, sus pe cer fiind în jurul orei 4 dimineața.

Ce faceți pe 16 februarie? Dacă sărbătoriți trecerea sesiunii/vacanța dintre semestre sau sunteți pur și simplu treji după miezul nopții, uitați-vă spre sud-est. Pe cer va fi o frumoasă conjuncție între secera Lunii, planeta Jupiter ce se află în dreapta sus și steaua Spica, cea mai strălucitoare stea din constelația Virgo, în dreapta jos.

Până pe data de 18 februarie, Luna va parcurga constelația Virgo și constelația Libra unde se va afla în această zi. Tot acum se produce și faza de Ultimul Pătrar la ora 21:33. Vom observa de data aceasta jumătatea stânga iluminată. Din păcate, Luna se va vedea în a doua jumătatea a nopții dar din fericire, se poate observa și pe timpul zilei deoarece este destul de îndepărtată de Soare și va apune în jurul orei 11.

Pe 19 februarie, Luna se va afla în constelația Scorpius. Sub Lună se văd trei stele una sub cealaltă și un mai roșiatică în stânga lor. Cea roșiatică este cea mai strălucitoare dintre ele, fiind steaua Antares sau „inima Scorpionului”. Cele trei, în desenul artistic, semnifică cleștii scorpionului.

Dacă vă aflați departe de poluarea luminoasă, veți putea observa și Calea Lactee în zona unde se află Luna între 20 -22 februarie. Constelațiile Ophiucus și Sagittarius au zone bogate de roiuri și nebuloase, dar se pot observa cu doar un instrument astronomic când nu este Luna în apropiere.

Pe 21 februarie, de când răsare Luna aproximativ ora 3:30, vom avea din nou o conjuncție frumoasă. De data aceasta în constelația Ophiucus între Luna, o seceră subțire și planeta Saturn ce se află lângă Lună, în dreapta. Dacă nu aveți orizontul estic liber, le puteți observa spre sud-est înainte de răsăritul Soarelui.

Pe 22 februarie, Luna se va afla în Sagittarius. Se poate observa înainte de răsăritul Soarelui pentru câteva ore și va ramâne în această zonă până pe 24.

Pe 24 va trece în constelația Capricornus,  deasupra ei aflându-se două stele strălucitoare, una sub cealaltă, Algedi și Dabih.  Două stele care intenționează să fie coarnele Capricornului în desenul artistic al constelațiilor. Ambele stele sub duble, iar Algedi, cea de sus, poate fi văzută cu ochiul liber ca dublă.

Pe 25 februrarie, Luna se va vedea pentru puțin timp în crepuscul înainte de răsăritul Soarelui. Se va afla tot în constelația Capricornus.

Luna Nouă se produce pe data de 26 februarie la ora 16:58. Luna se va afla în dreptul Soarelui și nu va putea fi observată datorită luminii Soarelui.

În ultima zi a lunii februarie, Luna se va afla în constelația Cetus și vom vedea aproximativ aceeași „imagine” pe cer cu ceea cu care am început luna. Deasupra Lunii vom avea planeta Venus, astru foarte strălucitor și în stânga sus, planeta Marte.

Mai multe despre fazele Lunii aici.

Mersul planetelor vizibile cu ochiul liber în februarie 2017

Două planete se văd pe cerul de seară, imediat după apusul Soarelui: Venus și Marte. Jupiter răsare după ora 23 și rămâne pe cer toată noaptea. Saturn și Mercur se văd înainte de răsăritul Soarelui.

Când se văd planetele (la mijlocul lunii)
Seara
Miezul nopții
Dimineața
Neptun (înspre sud-vest)
Jupiter (înspre sud-est)
Jupiter (înspre sud-vest)
Venus, Marte, Uranus (înspre sud-vest)   Saturn (înspre sud)
   
Mercur (înspre sud-est)

Nimic nu e mai frumos decât planeta Venus văzută pe un cer de noapte. În luna februarie încă mai puteți vedea asemenea peisaj, și vă puteți bucura de strălucitorul astru, văzut pe un cer negru. În februarie Venus este la maxim de strălucire (magnitudinea -4,8), maximul la care poate ajunge.

Căutați planeta începând cu ora 18, înspre direcția de apus a Soarelui (sud-vest). În fiecare seară din feburarie, veți vedea în acea direcție un astru foarte strălucitor, care nu pâlpâie. Este Venus. Priviți planeta și la o oră, două, după ce apune Soarele, dar nu mai târziu de ora 21, pentru că se va vedea minunat pe un cer negru.

Planeta apune la aproape patru ore după Soare, la începutul lunii, însă la numai trei ore la sfărșitul lui februarie. Doar în martie îl vom mai putea vedea după apusul Soarelui, pe Luceafărul de seară.

Pe parcursul lunii, planeta va străbate lunga constelație Pisces, și va avea în stânga sus pe Marte.

Marte este mai puțin strălucitor decât Venus, însă este al doilea obiect ca strălucire din zona respectiv. Aparent cele două planete se îndepărtează una de alta, Venus fiind cea mai rapidă, apropiindu-se aparent de Soare.

Remarcați diferența de culoare dintre cei doi aștri: Venus este albă, iar Marte portocalie-gălbuie.

În serile de 31 ianuarie, 1 și 28 februarie, Luna se va afla în preajma celor două planete.

Luna, Venus și Marte: 28 februarie -01 martie 2017, ora 19
Luna, Venus și Marte: 28 februarie -01 martie 2017, ora 19

 

Spre sfârșitul lui februarie, veți vedea aproape de Marte două stele: între 20 și 23 februarie, în dreapta planetei Marte se va afla steaua epsilon Piscium (magnitudinea 4); pe 23 și 24 februarie, în stânga jos față de Marte se va afla steaua zeta Piscium.

Tot seara se află pe cer și planeta Uranus, care nu se vede cu ochiul liber. Este undeva la nord-est de steaua zeta Piscium, care se va afla în preajma planetei Marte pe 23 și 24 februarie.

Poziția planetelor Neptun și Uranus
Poziția planetelor Neptun și Uranus

 

În seara de 26 februarie, Marte se va afla chiar lângă Uranus, la 0,5 grade depărtare, cele două planete fiind vizibile în același câmp al unui telescop, la putere medie.

Poziția planetei Uranus în intervalul septembrie 2016 - martie 2017
Poziția planetei Uranus în intervalul septembrie 2016 - martie 2017

 

Puteți găsi planeta folosind o harta de mai jos, dar grăbiți-vă: o mai puteți vedea până în martie.

Jupiter răsare la ora 23:30 la începutul lui februarie și la 21:30 la sfârșitul lunii. Nu este încă o planetă care se vede toată noaptea, dar rămâne pe cer o mare parte din durata ei.

Pentru a vedea planeta, priviți înspre est după miezul nopții, direcție în care se va vedea un astru punctiform foarte luminos. Are culoare gălbuie și nu pâlpâie. La miezul nopții planeta nu este foarte sus pe cer, însă se ridică și se vede mai bine în apropierea răsăritului Soarelui.

Luna și Jupiter: 14-16 februarie 2017, ora 1 dimineața
Luna și Jupiter: 14-16 februarie 2017, ora 1 dimineața

 

În dreapta jos față de Jupiter, nu foarte departe, se află steaua Spica, cea mai strălucitoare din constelația Virgo. În următoarele luni, Jupiter se îndepărtează aparent de Spica, dar se va apropia din nou în septembrie.

Luna se află în preajma planetei în nopțile de 14/15 și 15/16 februarie.

Pe 17 februarie planeta se află la cea mai mare depărtare de Soare (la afeliu), fenomen care se produce la fiecare 12 ani.

O altă planetă răsare în jurul orei 4 dimineața. Este Saturn, care se află în această perioadă într-o zonă bogată a Căii Lactee, în constelați Sagittarius.

Dacă priviți înspre sud-est, în jurul orei 5:30, îl veți vedea pe Saturn ca pe cel mai strlucitor astru în preajma orizontului. Nu uitați că planetele nu pâlpâie. În dreapta planetei se află steaua Antares, de strălucire asemănătoare, care ar trebui să pălpâie.

Veți putea folosi Luna pentru a găsi planeta, în diminețile de 20 și 21 februarie. Merită să îl găsiți pe Saturn și să îl observați prin telescop: inelele arată uimitor și sunt mereu însoțite de 3-4 sateliți!

Luna și Saturn: 20-22 februarie 2017, ora 5 dimineața
Luna și Saturn: 20-22 februarie 2017, ora 5 dimineața

 

În primele zece zile ale lunii ferbuarie, înspre sud-est, în jurul orei 7 dimineața, se poate vedea cu greu planeta Mercur.

Cei ce doresc să observe planetele prin telescoapele astronomice și nu știu cam ce ar putea vedea pot folosi imaginea de mai jos. Sunt trecute planetele vizibile prin telescoape și diametrul lor aparent (la scară). Dacă au, este trecută și faza lor.

Așa arată planetele văzute printr-un telescop la putere medie (100-150x) în luna februarie 2017
Așa arată planetele văzute printr-un telescop la putere medie (100-150x) în luna februarie 2017

Faza planetei Venus scade, iar diametru se mărește. Diametrul aparent al lui Jupiter se mărește.Sistemul solar în luna februarie 2017

 

Poziția planetelor în luna februarie 2017
Poziția planetelor în luna februarie 2017

 

Pe 27 februarie planeta Mercur se află la cea mai mare depărtare de Pământ (apogeu), la 206,4 milioane de km depărtare.

Pe 16 februarie, Jupiter se află la cea mai mare depărtare de Soare (la afeliu), la 816,3 milioane de km de acesta. Afeliile lui Jupiter vin la fiecare 4331 de zile.

 

Constelații vizibile pe cerul de seară în februarie 2017

Februarie este luna când Orion se află seara la cea mai înaltă poziție pe cer, la culminație. Strălucitoarea stea Sirius se află la stânga jos de Orion. Sirius este foarte strălucitoare din două motive: emite de 23 de ori mai multă lumină decât Soarele și este foarte apropiată de noi, la numai 8,6 ani lumină. De la latitudinile noastre, Sirius este cea mai apropiată stea care se vede cu ochiul liber. Face parte din constelația Canis Major (Câinele Mare). Privit pe hartă și pe cer, Canis Major pare un cățel care stă pe labele din spate, și poartă la zgardă steaua Sirius.

La stânga sus de Sirius se află o altă stea strălucitoare, Procyon, din constelația Canis Minor (Câinele Mic). Constelația mai este compusă din doua trei, toate aflate puțin mai sus de Procyon. Aceste două constelații reprezintă pe cei doi câini de vânatoare ai lui Orion.

Deasupra capului, la zenit, se află steaua Capella din constelația Auriga (Vizitiul). Se afla la 42 de ani lumină depărtare și, dacă o urmariți de-a lungul timpului, veți vedea că nu apune, fiind circumpolară.

Comparați steaua Betelgeuse (umărul stâng al lui Orion) cu Sirius și Procyon, și veți vedea cum culorile lor sunt diferite. Betelgeuse este roși, Procyon alb-gălbuie, iar Sirius albăstruie. Diferențele de culoare ne arată diferențele de temperatura ale stelelor.

Spre nord-est întâlnim constelația Ursa Major (Ursa Mare), care revine pe cerul de seară. Ceea ce recunoaștem noi este de fapt o parte din constelație, șapte stele care poartă numele de „Carul Mare”. În această perioadă Carul Marte stă cu oiștea în jos.

Spre est răsare Leo (Leul) împreună cu steaua Regulus. Nu trebuie să ne speriem de regele animalelor, pentru că la vest de constelație se află un monstru marin și mai înfricoșător, Hydra (Hidra). Cea mai strălucitoare stea din constelație se numește Alphard. În limba arabă numele stelei înseamnă „cea singură”.

 

Fenomenele lunii februarie 2017

 

 

Tot în această lună:

Autori:

  • Soarele, Luna - Elisabeta Petrescu
  • Planetele, aspectul cerului - Adrian Șonka

07-Feb-2017 16:51