Calendar astronomic - aprilie 2019

Originea numelui lunii aprilie nu este stabilită: poate veni de la latinescul „aperire” ce înseamnă „a deschide”. Aprilie ar mai putea veni de la numele zeiţei frumuseţii Afrodita, fiind cunoscut faptul că romanii închinau fiecare lună unei zeităţi. A fost a doua lună a anului la romani, inainte să se adauge lunile ianuarie şi februarie. Luna aprilie începe în aceeaşi zi a săptămânii ca şi luna iulie.

În tradiția noastră populară, luna aprilie se numeste „Prier”.

 

Soarele în aprilie 2019

O dată cu adăugarea orei de vară, Soarele va răsări înainte de ora 7 și va apune după ora 19:30.

Momentele de răsărit și apus ale Soarelui sunt calculate cu o precizie de un minut. Din cauza condițiilor atmosferice (presiunea atmosferică, umiditatea, etc.), momentele observate pot fi diferite.

Data
Răsăritul și apusul Soarelui - aprilie 2019
 
București
Centrul țării Sudul tării Nordul țării Estul țării Vestul țări
1 aprilie
Răsărit 06:59 07:02 07:04 07:01 06:49 7:17
Apus 19:44 19:50 19:48 19:51 19:37 20:07
10 aprilie
Răsărit 06:42 06:45 06:48 06:43 06:32 07:02
Apus 19:55 20:02 19:59 20:04 19:49 20:19
20 aprilie
Răsărit 06:25 06:27 06:31 06:24 06:14 06:44
Apus 20:08 20:15 20:11 20:18 20:02 20:32

În calculele de mai sus s-au folosit ca loc de observație următoarele coordonate geografice:

  • București - 44,4° latitudine nordică, 26,1° longitudine estică;
  • centrul țării - 46° latitudine nordică, 25° longitudine estică;
  • sudul țării - 43,63° latitudine nordică, 25° longitudine estică;
  • nordul țării - 47,63° latitudine nordică, 25° longitudine estică;
  • estul țării - 46° latitudine nordică, 28,15° longitudine estică;
  • vestul țării - 46° latitudine nordică, 20,75° longitudine estică.

Calculați când răsare Soarele în orașul vostru.

Durata zilei se va mări în timp ce durata nopții se va micșora.

Data
Durata nopții în aprilie 2019
București
Centrul țării Sudul tării Nordul țării Estul țării Vestul țării
1 aprilie
11h15m
11h12m
11h16m
11h109m
11h12m
11h12m
10 aprilie
10h46m
10h43m
10h49m
10h39m
10h43m
10h43m
20 aprilie
10h18m
10h12m
10h21m
10h06m
10h12m
10h12m

La începutul lunii aprilie, aparent Soarele se va afla în constelația Pisces, iar de pe 19 va intra în constelația Aries unde va rămâne restul lunii.

Poziția aparentă a Soarelui
Poziția aparentă a Soarelui în luna aprilie

Dacă ne-am afla pe Soare, pe aceași latitudine și longitudine ca orașul București, Pământul s-ar afla în constelația Virgo până la sfârșitul lunii când va trece în Libra.

 

Luna în aprilie 2019

În primele zile din luna aprilie, putem observa Luna înainte de răritul Soarelui spre est. Faza Lunii este mică și în descreștere. Până pe data de 4 aprilie Luna traversează constelațiile Capricornus și Aquarius. În această zonă se întâlnește cu trei planete.

Pe data de 1 aprilie, în stânga secerii Lunii se vede un astru strălucitor – foarte strălucitor. Este vorba de planeta Venus (Luceafărul de dimineață). Spre est, mai aproape de orizont se află și planetele Mercur și Neptun. Pentru că la ora 6:30 când sunt ambele deasupra orizontului ne aflăm în crepuscul, doar Mercur o să se poată observa cu ajutorul unui binoclu. Neptun este chiar sub Mercur dar mult mai puțin strălucitor.

În următoarele zile, Luna se va apropia aparent din ce în ce mai mult de Soare. Pe data de 2 aprilie Venus se va afla deasupra secerii Lunii, iar pe data de 3 aprilie planeta se va afla în dreapta Lunii.

Luna Nouă se produce pe data de 5 aprilie la ora 11:48 . Astăzi și mâine, Luna nu se va putea observa din cauza luminii Soarelui.

După faza de Lună Nouă, putem observa Luna după apusul Soarelui înspre vest. Pe data de 7 aprilie, Luna se va afla în constelația Aries. Pe zi ce trece, faza Lunii va crește din ce în ce mai mult, iar astăzi o putem vedea ca o seceră subțire iluminată pe partea dreaptă.

Pe data de 8 aprilie, Luna se va afla în constelația Taurus. Aici avem câteva obiecte frumoase pe care le puteți descoperi cu ochiul liber dacă vă ajutați de Lună. Imediat după apusul Soarelui, deasupra Lunii se va vedea un punct roșiatic, aceea este planeta Marte. Între Luna și Marte un pic spre dreapta se află un roi stelar - Pleiade. Uitați-vă atent și veți putea vedea un ghem de stele. Dacă aveți un cer bun se pot observa șapte stele, iar printr-un binoclu o să descoperiți sute. În dreapta planetei Marte, se află roiul stelar Hyade acompaniate de o stea roșiatică – Aldebaran.

Pe data de 9 aprilie Luna se va afla deasupra roiului Hyade. Imediat sub Lună se poate observa steaua Aldebaran, o stea super gigantă roșie.

În următoarele zile, Luna traversează constelația Taurus și Gemini. Ca să descoperiți cele mai strălucitoare stele din constelația Gemeni, uitați-vă deasupra Lunii în serile de 11 sau 12 aprilie. Chiar deasupra Lunii se vor vedea două stele strălucitoare. Cea roșiatică este Pollux, iar cealaltă Castor.

Tot pe data de 12 aprilie, se produce faza de Primul Pătrar la ora 22:06. Uitându-vă astăzi la Lună veți putea observa doar jumătatea dreaptă a Lunii. În această perioadă, între faza de Lună Nouă și până în faza de Lună  Plină, puteți veni la Observatorul Astronomic conform programului afișat pentru a observa detaliile de pe relieful lunar.

În seara de 13 aprilie Luna se va afla în constelația Cancer lână un frumos roi stelar. Preasepele se pot vedea cu ochiul liber dacă aveți un cer lipsit de poluare luminoasă și când Luna nu se află în zonă. Dacă sunteți în oraș, folosiți un binoclu.

Două seri mai târziu, Luna se va afla în constelația Leo, iar la stânga se poate observa cea mai strălucitoare stea din această constelație – Regulus.

În următoarele seri, Luna traversează constelațiile Leo și Virgo prin zone cu mai puține stele strălucitoare.
Fazele Lunii pentru luna aprilie 2019
Fazele Lunii în aprilie 2019

Pe data de 18 aprilie, Luna se va afla în Virgo, iar sub ea se poate observa steaua Spica.

O zi mai târziu, se produce faza de Lună Plină la ora 14:18. Astăzi Luna se va afla la 180 grade față de Soare și vom vedea toată suprafața Lunii iluminată. În această seară Luna se va afla pe cer pe tot parcursul nopții.

Pe 21 aprilie, Luna se va afla în Lira. O constelația foarte ușor de găsit. Luna o sa fie înconjurată de patru stele. Una sus -  Zubeneschamali, una jos – Brachium, una la dreapta – Zubenelgenubi și una la stânga -  Zuben Elakrab. Aceasta este constelația Libra.

În următoarele seri, Luna se va întâlni cu câteva planete pe cerul de dimineață. În seara de 22 aprilie, Luna se va afla în constelația Scorpius. Imediat sub ea se va vedea o stea strălucitoare roșiatică – Antares – o supergigantă roșie. În dreapta stelei Antares se mai văd trei stele una sub cealaltă, acestea formează “cleștii” scorpionului.
În stânga Lunii se vede un astru strălucitor care iese în evidență. Aceea este planeta Jupiter iar în următoarele zile Luna se va afla în conjuncție cu ea.

Pe data de 23 aprilie, Luna se va afla foarte aproape de Jupiter, planeta se poate vedea în stânga Lunii, iar pe data de 24 aprilie planeta se vede în dreapta Lunii.

În seara de 25 aprile, planeta Saturn se va afla în stânga Lunii, iar pe 26 aprilie planeta se va afla în dreapta ei.

Ultimul Pătrar se produce pe data de 27 aprilie la ora 01:18. Din această seara Luna se va vedea doar în a doua jumătate a nopții și vom vedea doar jumătatea dreaptă iluminată. Astăzi Luna se află în constelația Capricornus, iar deasupra ei putem vedea două stele strălucitoare Algedi și Dabih.

În ultima zi din această lună, Luna se va afla în constelația Aquarius în apropierea planetei Neptun. Planeta nu se vede cu ochiul liber dar se poate vedea cu ajutorul unui instrument astronomic.

Cer senin!

 

Mai multe despre fazele Lunii aici. Calculați când răsare Luna. Calculați când se apropie Luna de Terra.


Mersul planetelor pe cerul de seară în aprilie 2019

Seara se vede doar Marte însă după ora 2 răsar Jupiter și Saturn.

Când se văd planetele (la mijlocul lunii) - în ordinea apusului
Seara (la apusul Soarelui)
Miezul nopții
Dimineața (la răsăritul Soarelui)
Venus (înspre vest) Jupiter (înspre sud-est) Jupiter (înspre sud-vest)
    Marte, Saturn (înspre sud)

Pe 11 aprilie Mercur se află la elongație maximă vestică, la 27° față de Soare. Din păcate planeta se află prea aproape de orizont pentru a putea fi văzută.

Cu greu, cineva care are orizontul de est liber va mai putea vedea planeta Venus înainte să fie înghițită de razele Soarelui. În prima jumătate a lunii planeta va răsări cu o oră înaintea Soarelui, deci va putea fi văzută doar pe un cer luminos. În fiecare zi va fi mai aproape aparent de Soare, la sfârșitul lui aprilie răsărind împreună cu acesta.

Venus nu va mai putea fi văzută până în luna decembrie, când va reapărea pe cerul de seară.

Marte se poate vedea în fiecare seară din luna aprilie, însă nu va fi foarte strălucitoare. O vom putea găsi folosind stelele și Luna. Planeta apune la 4 ore după ce apune Soarele așa că poate fi observată până la miezul nopții.

În primele două săptămâni planeta se va afla în preajma Pleiadelor și a stelei Aldebaran, obiecte aflate în constelația Taurus. Priviți înspre vest în jurul orei 21 și, nu foarte sus față de orizont se va vedea o grupare de stele, Pleiadele. În stânga-sus față de acestea se află Marte și mai la stânga, Aldebaran. Diferența dintre Aldebaran și Marte este că planeta nu pâlpâie.

Luna va trece prin preajma planetei în serile de 8, 9 și 10 martie, așa că o veți putea folosi pentru identificare. Folosiți diagrama de mai jos.

Luna și Marte în serile de 8-10 aprilie, ora 22
Luna și Marte în serile de 8-10 aprilie, ora 22

Următoarea planetă care se vede este Jupiter. La începutul lunii răsare după ora 2, iar la sfârșitul ei după ora 1. Se poate vedea înspre sud-est ca o stea foarte strălucitoare, Jupiter fiind cel mai strălucitor obiect de pe cerul lunii aprilie.

În dreapta planetei se vede o stea strălucitoare, de culoare portocali, care pâlpâie, stea denumită Antares din constelația Scorpius. Pe tot parcursul anului planeta se va afla în apropierea acestei stele așa că este timpul să o recunoașteți.

Luna trece prin zonă în diminețile de 23 și 24 aprilie.

Planeta rămâne vizibilă până răsare Soarele, fiind cel mai sus pe cer, înspre sud, la ora 5 dimineața.

La numai o oră după Jupiter răsare Saturn. Cele două planete se află aproape una de alta pe cer, chiar dacă între ele sunt peste 700 de milioane de km, cea îndepărtată fiind Saturn. Acesta este și motivul pentru care aceasta este mai puțin strălucitoare decât Jupiter, un detaliu care ajută la identificare.

Iată cum îl puteți identifica pe Saturn: priviți-l pe Jupiter și mutați privirea la stânga, unde veți vedea o altă stea care nu pâlpâie. Acesta este Saturn, nu a fost greu.

Ați putea aștepta diminețile când Luna se află lângă planetă: căutați Luna iar Saturn se va afla undeva pe lângă. Folosiți diagrama de mai jos.

Luna, Saturn și Jupiter în diminețile de 22-25 aprilie, ora 4
Luna, Saturn și Jupiter în diminețile de 22-25 aprilie, ora 4

 

Cei ce doresc să observe planetele prin telescoapele astronomice și nu știu cam ce ar putea vedea pot folosi imaginea de mai jos. Sunt trecute planetele vizibile prin telescoape și diametrul lor aparent (la scară).


Așa arată planetele văzute printr-un telescop la putere medie (100-150x) în luna aprilie 2019
Așa arată planetele văzute printr-un telescop la putere medie (100-150x) în luna aprilie 2019

Discul aparent al planetei Marte este foarte mic și cu greu se pot distinge detalii atunci când este privită prin telescop. Diametrlu aparent al planetei Jupiter crește în fiecare lună.

 

Sistemul solar în luna aprilie 2019

Poziția planetelor în luna aprilie 2019
Poziția planetelor în luna aprilie 2019

 

Pe 11 aprilie Mercur se află la elongație maximă vestică, la 27° față de Soare. Din păcate planeta se află prea aproape de orizont pentru a putea fi văzută.

Pe 23 aprilie Uranus se află la conjuncție cu Soarele, Soarele aflându-se între noi și planetă. Tot în aceași zi Uranus se află și la cea mai mare depărtare de Terra, la 3,11 miliarde de km.

 

Constelații vizibile pe cerul de seară

Ursa Mare „tronează” pe cerul de seară. Poate fi văzută înspre nord-est, imediat după ce se însearează. Carul Mare, o parte din constelația Ursa Mare, este mai bine cunoscut de către amatorii de astronomie. Este compus din șapte stele, patru sub forma de patrulater (carul) și trei ca o liniepuțin curbata (oiștea).

În nopțile lunii aprilie se afla deasupra capului. Prelungiți oiștea carului înspre est și veți da de o stea strălucitoare. Se numește Arcturus (păzitorul ursului) și face parte din constelația Bootes (Bouarul).

De la Arcturus, continuând linia pornită de la oiștea Carului Marte, mergeți înspre orizontul de sud-est unde se află o altă stea strălucitoare, Spica din Virgo. În Virgo găsim unul dintre cele mai bogate roiuri de galaxii, aflat la o depărtare de 50 milioane ani lumina.

Cerul lunii aprilie 2019
Cerul lunii aprilie 2019
. Varianta pdf

 

Carul Mare poate fi folosit pentru a găsi steaua Polară, o stea ce se află proiectată în prelungirea axei terestre. Identificați patrulaterul din Carul Marte și, de la ultimele doua stele din el, porniți cu o linie imaginară de la steaua mai slabă către cea mai strălucitoare. Nu vă opriți și continuați până ce linia se intersectează cu o altă stea mai strălucitoare. Aceasta este Polaris, steaua nordului.

Înălțimea stelei deasupra orizontului (în grade) ne dă latitudinea locului (pentru România aproximativ 45°). Polaris face parte din Ursa Minor (Ursa Mică) o constelație mai greu de identificat din cauza stelelor mai slabe ca strălucire pe care le conține.

Când priviți spre Carul Mare, vedeți șapte stele. Cinci dintre ele au origine comună, formându-se în același loc în spațiu, acum 500 de milioane de ani. Se deplasează împreună prin spațiu și se află la 80 de ani lumină depărtare de noi. O stea ceva mai cunoscută este Mizar, care are o alta foarte aproape (numită Alcor). Cele două stele pot fi văzute separat cu ochiul liber, dar prin instrumentele astronomice se poate vedea că Mizar este dublă la rândul ei.

Indicații despre modul în care puteți învăța constelațiile găsiți aici.


Fenomenele lunii aprilie

 

Tot în această lună

Autori:

  • Soarele, Luna - Elisabeta Petrescu
  • Planetele, aspectul cerului - Adrian Șonka

 

10-Apr-2019 22:56