Prezentări de astronomie

Periodic susținem prezentări de astronomie pentru public, în holul Muzeul Municipiului București - Palatul Șuțu, după programul de mai jos.

Atenție: în pagina aceasta sunt informații despre o activitate ținută în sala de prezentări. Dacă doriți observații astronomice prin lunete/telescoape mergeți aici.

Următoarele prezentări:

2022 - sâmbătă la Palatul Suțu
sâmbata, 7 mai, ora 19:00 cu Adrian Șonka - „Călătorie prin Univers”

 

Informații despre prezentarile noastre.

Prezentarea „Călătorie prin Univers”

După un tur al cerului vizibil de pe Terra vă veți ridica de pe suprafața planetei și veți zbura către Lună. Craterele lunare vă vor face să vreți mai mult, astfel încât naveta noastră specială vă va arăta sistemul solar văzut de departe. Veți face o călătorie contra cronometru printre planete și sateliții lor, după care veți ajunge la marginea sistemului solar.

Urmează stelele, galaxia noastră precum și Universul cunoscut până acum. Vă așteptăm la prezentare! Călătoria se va ține chiar dacă cerul este innorat.

Prezentarea se ține din 2009, pentru publicul din Bucurețti.

Prezentarea „Câte stele sunt pe cer”

Cerul este plin de stele, aproximativ 6500 fiind vizibile dintr-un loc oarecare, de-a lungul anului. Din orașele poluate luminos se văd și mai puține stele, dar în Univers se găsesc în număr foarte mare. În această prezentare veți vedea efectiv câte stele s-au descoperit până în prezent, câte se pot vedea prin marile telescoape, dar și ce alte tipuri de obiecte să găsesc în Univers.

Prezentarea se ține din 2014, pentru publicul din Bucurețti.

Prezentarea „Cerul extraterestru”

Bolta înstelată atrage atenția oricărui om. De pe Pământ se văd mii de stele, toate grupate în constelații. Luna, Soarele, planetele, toate sunt obiecte vizibile de pe Terra. Dar oare cum arată cerul văzut de pe alte planete?

Prezentarea se ține din 2016, pentru publicul din București.

Prezentare „Apa pe Marte”

Marte este singura planeta in afara de Pamânt pe care a existat apa in stare lichida, unul din Ingredientele esentiale pentru apariția vieții. De departe sau de la fata locului, am descoperit râuri, mari si oceane, toate secate. Prezentarea noastra va pune in contact direct cu ultimele descoperiri in materie de apa pe Marte, dar si cu modul in care astronomii au aflat ca planeta roșie a fost cândva propice vieții.

Prezentarea se ține din 2016, pentru publicul din București.

Prezentarea ”Impact cu asteroizii. Care sunt șansele?”

Peste 15.000 de asteroizi din sistemul solar au traiectorii care îi aduc în apropierea Pamântului, iar multe corpuri cerețti poarta amprentele a milioane de ciocniri devastatoare. În prezentarea noastra vom vedea câți asteroizi s-au descoperit pâna în prezent, câți ne amenința planeta și ce s-ar întâmpla daca unul dintre ai ar avea GPS și ar cadea într-un loc binecunoscut din București.

Prezentarea se ține din 2016, pentru publicul din București.

Prezentarea „Soarele, o simpla stea.”

Soarele, al doilea obiect ca importanța dupa telefon, este o simpla stea. În prezentare veți vedea cum funcționeaza și cum se comporta Soarele de-a lungul timpului. Folosind date astronomice reale vom descoperi activitatea Soarelui și modul în care aceasta influențeaza planeta noastra.

Prezentarea se ține din 2020, pentru publicul din București.

Detalii

Prezentarile durează aproximativ 50 de minute și se vor taxa 20 lei. Locurile sunt limitate (80-100) și se ocupă în ordinea sosirii (începând cu ora 18:30). Prezentarea începe la ora 19:05 sau mai devreme, dacă locurile din sală se ocupă înainte.

Notă 1: nu se fac rezervări; prin conținut și durată prezentările „Călătorie prin Univers”, „Impact cu asteroizii. Care sunt șansele?” și „Câte stele sunt pe cer?” nu sunt recomandate copiilor sub 8 ani.

Notă 2: prezentarile se vor ține dacă în sală sunt prezenți minim 10 vizitatori;

Nota 3: prezentările se desfășoară cu ajutorul unei proiecții însoțite de explicații „live”.


Vizionează trailerul prezentării „Călătorie prin Univers”

 

Adrian Șonka
04-May-2022 10:50