Astronomie = astrologie?

 

Cum s-a ajuns la această confuzie ?


Încă de la începuturile istoriei, omul și-a ridicat privirea spre cer, bolta cerească reprezentând o sursă inepuizabilă de întrebări, mituri și legende. Personificarea naturii, a fenomenelor naturale, era prima încercare timidă a omului primitiv de a-și explica lumea aparent fără sens pe care o observa.  Așa a apărut zeificarea naturii, religiile. Ulterior evoluția critică a gîndirii a condus către filosofie, care mai apoi s-a transformat treptat in știință, însă nu dintr-o dată.

Un prim pas al omului primitiv, a fost înțelegerea periodicității fenomenelor cerești și corelarea lor cu anotimpurile terestre, deoarece exista necesitatea observării îndelungate a cerului în vederea stabilirii calendarelor, utile agriculturii. Mai mult, astrele au oferit omului un punct de reper și în călătoriile îndelungate, rezolvându-i astfel problema orientării în spațiu. Existau deja două motive destul de întemeiate pentru continuarea observațiilor cerești : Orientarea în timp și spațiu. Astfel a apărut și s-a dezvoltat, una dintre cele mai vechi știinte, astronomia.

Dar miile de sclipiri nocturne rămîneau în continuare un mister. Prin marea de constelații ce-și păstrau neschimbat aspectul, pluteau în "derivă" câteva luminițe rebele. Acestea erau rătăcitoarele planete ce se mișcau aparent fără nici o noimă, împodobind rând pe rând constelațiile cu strălucirea și farmecul lor inegalabil.

Planetele puneau sub semnul întrebării aspectul imuabil al cerului. Eclipsele, stelele căzătoare, cometele și novele mai strălucitoare erau iarăși prilej de întrebări pentru omul ce încerca să găsească în toate un sens. Dacă Soarele îi lumina ziua, Luna nopțile, iar miile de sclipiri nocturne îi ofereau un reper în orientare, oare ce rost aveau planetele mereu schimbătoare ? ( planetos in limba greacă veche însemna chiar astru ratacitor )

Deja se cunoșteau o serie de fenomene “cerești” față de care omul primitiv nu putea rămâne decât un simplu spectator, ... dar cărora le găsea totuși un rost. Gândiți-vă la fenomenele meteorologice, la alternanța zilelor și a noptilor. Așadar bazele ideii că totul ar fi învăluit de un înțeles fie el mai mult sau mai puțin evident, existau.

Așa a apărut încercarea de a da un alt sens aștrilor, unul mai personal și mai uman. Corelarea pozițiilor astrelor cu viața oamenilor se încadra perfect în gândirea celor din antichitate, însă, din păcate, dintr-o preocupare nevinovată, astrologia s-a transformat în zilele noastre într-o “știință credibilă” ce postează în nomenclatorul ocupațiilor oficiale (legiferate și aprobate astfel de către stat, culmea, chiar înaintea astronomiei). Astfel se promovează o îndeletnicire nu foarte diferită de cea a vrăjitoarelor, numerologilor sau chiromanților, în fața omului neinformat.

Astronomie versus astrologie (sau 7 critici aduse astrologiei)


1. Principiul de funcționare

Principiul astrologic se bazează ori pe influențe astrale fizice, ori pe fenomene de sincronicitate. În ambele cazuri, bazele astrologiei sunt fondate pe simboluri si interpretări. Nu există o “energie astrologică” emanată de către planete sau pusă în evidență cu vreun aparat (măsurată, cuantificată).

Vs.


Astronomia se bazează pe observații certe neîndoielnice asupra coprurilor cerești, iar interpretările sunt conforme cu paradigma științifică actuală (legi ale fizicii, teorii verificate etc.)

2. Corpurile implicate

Acceptând că în astrologie funcționează principiul variației observăm că Ecliptica este magistrala astrală de pe care noi primim asa zisele influxuri energetice în funcție de astrele ce o parcurg.

 Vs.

Astrologia “uită” astfel sutele de mii de asteroizi (mulți dintre aceștia având o strălucire mai mare decât a lui Pluton, acum considerat planetă pitică în astronomie), la fel sunt uitate milioanele de comete, sute dintre acestea marcând periodic cerul terestru. Conform aceluiași principiu al variației, astrologia “uită” faptul ca există stele variabile.


3. Puterea de …  ,,influență” a punctelor

În astrologie toate obiectele cerești luate în calcul sunt considerate puncte! Soarele (având un diametru real de aproximativ 1.4 milioane km) este figurat la fel ca și (fosta) planetă Pluton (cu un diametru real mai mic decât al Lunii). Cu toate diferențele dintre corpurile cerești, ele sunt considerate toate la fel, puncte de "influență". Mai mult, astrologia mai ia în calcul și o serie de puncte total fictive cum ar fi perigeul Lunii sau intersecția dintre orbitele aștrilor și ecliptică sau pur și simplu puncte calculate aritmetic prin suma și diferența altor ... puncte. Ei bine, daca toate elementele sunt puncte, simboluri, gândiți-vă cum ne-ar putea influența un simbol !


4. Poziții false în astrogramă!


Astrograma întocmită de un astrolog, pare științifică, sunt multe simboluri acolo, care mai de care mai interesante, poziționate pe un cerc ce desemnează drumul aparent al Soarelui, ecliptica. Personalizarea astrogramei pentru un anumit subiect, cu data exactă a nașterii întărește această convingere, că avem de-a face cu o știință.

Vs.

În realitate singura poziție adevărată din astrogramă este poziția Soarelui. Pozițiile tuturor celorlalte planete sunt de fapt proiecții ale poziției lor reale pe .. ecliptică. Așadar, astrograma este non-conforma cu realitatea deoarece nu folosește pozițiile reale ale corpurilor ci proiecțiile acestora.

5. Zodii și constelații, marea confuzie

Zodiile astrologice sunt sectoare imaginare egale a câte 30 grade fiecare, și sunt înșirate pe ecliptică în ordinea binecunoscută, cu specificarea că în acest sistem, punctul de referinta (punctul vernal) nu mai coincide cu cel inițial de acum aproximativ 2000 de ani, din cauza precesiei echinocțiilor, respective, a retrogradarii puntului vernal.

Vs.

Constelațiile zodiacale sunt acele constelații ce sunt străbătute de Soare în mișcarea sa aparentă pe bolta cerească în decursul unui an. Acest drum aparent al Soarelui poartă denumirea de ecliptică. Constelațiile zodiacale au arii și limite diferite, fiind deci inegale.

Spre exemplu, o persoana nascuta in "zodia Berbec" cum spune astrologia, are Soarele poziționat în constelația Pești din punct de vedere astronomic, real.

5. Se potrivește pentru că nu intuim matematica

Cu cât mai multe elemente (simboluri) cu atât mai multe șanse de "reusita". Faptul că uneori se "potrivește" nu este un argument științific deoarece totul se reduce la un joc al probabilităților. Orice matematician poate demonstra acest lucru pe hârtie, după un simplu calcul probabilistic.

6. “Paradoxul gemenilor”

Un caz particular din astrologie este atunci când se incearca să se studieze astrogramele a două persoane născute în același timp și în același loc. Chiar dacă sunt gemeni, destinele celor două persoane vor fi net diferite. Însă astrogramele lor sunt 99,99999 % identice !

7. Neptun simbolizează apa, iar Pluton lumea tenebroasă a adâncurilor

"Aprioricul" astrologiei privind simbolistica elementelor sau a inter-aspectelor ce desemnează armonia sau dizarmonia este îndoielnic chiar și pentru simplul motiv că numele multor corpuri cerești (asteroizii de exemplu) a fost ales mai mult sau mai puțin întâmplător tot către oameni, în cazul acesta ultim, al unor oameni de știință veritabili. Doar ele, numele, au o importanță reală în astrologie, prin simbolistică, iar aceste nume sunt rezultatul purii întâmplări.

Dacă spre exemplu planeta Uranus ar fi rămas cu numele inițial de Planeta Georgiană dat de către descoperitorul său, W.Hershel, cu siguranță că “interpretarea” astrologică a acestei planete ar fi fost net diferită. La fel, numele Pluton a fost ales prin tragere la sorți, in 1930.

Concluzie


Astrologia este o falsă-știință ce "studiază" modul în care corpurile cerești vizibile (și invizibile) sau fictive, sunt "răspunzătoare" de viața terestra, prin pozitiile aproximative (nici măcar reale) și aspectele create de acestea într-un anumit sistem de referință ales arbitrar. Astrologia este o ghiceală și nimic altceva, nedeosebindu-se de un joc cu zaruri.

Astronomia este o știință a naturii care studiază materia din univers, precum și universul luat ca întreg. Astronomia se ocupă cu studiul corpurilor cerești având în vedere structura, compoziția și evoluția lor. Astronomia se poate împărți în mai multe categorii : mecanica cerească, astrometrie, astrofizică, radioastronomie, etc. ...

Întrebări și răspunsuri

1.Î: Prin ce se deosebește astronomia de astrologie ?
R : Observarea bolții cerești , a fenomenelor produse de aster, constituie o preocupare eminamente astronomică. Interpretarea subiectivă ( legată de viața oamenilor ) a observațiilor devenind în fapt o preocupare astrologică.

2. Î: Ce ne ofera astronomia în comparație cu astrologia? 
R :
  Astronomia ne oferă înainte de toate o părere obiectivă despre Univers și un punct de reper spațio-temporal fără de care nu am mai avea spre exemplu calendare sau călătorii îndelungate pe Pământ sau în Cosmos. Astrologia încearcă să ofere explicații cât mai subiective privind corelarea dintre aspectul bolții cerești și viata de pe Pământ.


3. Î: De ce găsesc pe un site de Astronomie aceste întrebări? 
R : Pentru că această confuzie între astrologie și astronomie face un deserviciu activ astronomiei. În ultimul timp mass-media a promovat păreri astrologice cu “iz de știință” în timpul unor fenomene astronomice. Aceasta este o jignire pentru științe în general cât și pentru cititori-telespectatori în particular.

Mihai Dascălu
martie 2012